Annonse

Forbruker

Drømmenes by – med skjønnhet, silke og filler

Mumbai – det virkelige India, Et land med stor rikdom og av stor fattigdom. Økende forskjeller – fra skjønnhet til filler, med kontraster som skaper refleksjoner og følelser. Det er fasinerende å se hvilke muligheter som utnyttes og hjerteskjærende å se oppgitthet og lidelse.

FOTO: Per Kristian Johnsen, Elsa Grimsmo

Vi befinner oss i Indias største by – en by som aldri sover. I drømmenes by er livet aldri kjedelig, spesielt med tanke på det alltid tilstedeværende kaos av aktiviteter som pågår. Mumbai, Indias største handelssenter, med et mangfold av forretningsmuligheter. Byens befolkning består av mennesker fra hele India. Mulighetene er mange i drømmenes by, hvor lykken kan skapes av en selv. Den illusion får hver dag folk fra Indias landområder til at flytte til i håpet om et bedre liv. Men drømmen går ikke alltid i oppfyllelse…..

Mumbai er ikke bare hovedstaden i delstaten Maharashtra, men også finanshovedstaden i landet. Det er stor trafikk mellom hovedstaden New Dehli og Mumbai. Bare flyselskapet Indigo har 28 flyvninger i døgnet mellom de to store byene.

Mumbai-historie
En gang var Mumbai en samling av 7 øyer som ble gitt til Kong Charles II som medgift da han giftet seg med prinsesse Catherine de Braganza fra Portugal. Slik mistet Portugal råderetten over en skinnende juvel som Indere selv kaller byen.

Da portugiserne erobret øyene på begynnelsen av 1500-tallet gav de byen navnet Bombay som betyr god bukt. Navnet ble brukt helt frem til 1995 da byen offisielt tok tilbake navnet Mumbai, men fortsatt brukes Bombay av mange av byens beboere, og som tittel på institusjoner.

Mumbai er ikke den eneste av Indias byer som har tatt et nytt navn som ikke kan knyttes til kolonitiden. Calcutta har tatt navnet Kolkat og Madras´har navnet Chennai for å nevne noen.

Vi spør Smitak Karam som er vår guide under oppholdet om hvilket forhold de nå har til portugisere og briter. Hun er helt klar på at India hadde aldri vært der de nå er viss ikke det hadde vært for engelskmenn. Hun skulle ønske at de hadde vært i landet lenger, så India hadde kommet seg videre i sin utvikling.

Kong Georg kommer
Vårt besøk startet ved Gateway of India. Det var her alle som kom sjøveien til India ankom landet. Dette er et monument på havna i gamle Mumbai, er 26 m høyt og ble bygget til ære for Kong Georgs første besøk i India. The gateway of India stod ferdig i 1934. ……

Elephanta Island
DSC_0032Fra Gateway of India går det båter ut til øyene som omkranser Mumbai. Vi går i land på Elephanta Island, øya som er kjent for sine grottetempler. Navnet fikk den da Portugiserne oppdaget et stort Elefant-monument på toppen av øya. Hvordan statuen forsvant hører vi i flere historier om, en historie er at portugiserne ville ta den med seg ”hjem” – men på grunn av tyngde og størrelse havnet den et sted på havets dyp…..
Elefantene symboliserer styrke og makt og øya var tilholdsted for prester og konger. Grottene var både ”hotell” og tempel for øyas beboere og tilreisende. Det er i dag funnet 6 grotter hvor 3-4 er restaurert. Her inne ser vi gudeskikkelser, for det meste guden Shiva som bekjemper onde ånder eller leker og danser med sin vakre gudinne. Shiva viser seg også med sine tre hoder – en annen form for treenighet enn den vi kjenner til fra den norske kirke. Her står GOD for Generator – Organiser – Destroyer.

[bxslider id=»mumbai»]

Det skal mer enn to dager til for å oppleve alle sidene av byen, med parker som «De hengende hager», utendørsvaskeriene, Dabawallah’ene, museum, arkitektur, kirker, templer, shoppingmalls, basarer, markeder, havner, strender og øyer og et nattliv med barer og restauranter som holder åpent hele døgnet.

Fra filler til skjønnhet – er det mulig?
Fil 18.04.2016, 21.48.50Et godt råd er å få hjelp av de autoriserte byguidene til å ta deg med rundt i byen. Smitak Karam var vår guide og hun fant raskt ut at vi var mere interessert i leveforholdene og det sosiale livet i India enn bymuseum og arkitektur.

At det er store forskjeller på by og bygd er ikke ukjent for oss. Skjevhetene mellom fattige og rike er stor og ser ut til å vokse. Hun kunne fortelle at i dag er det ca 30-40 % av befolkningen som betaler skatt, og dette er middelklassen. 20 % er så fattige at de har ikke penger å betale med, mens nesten halvparten av befolkningen er så rike at betaler seg ut av skattekravene på sine egne måter. Så hvordan skal ca 40 % av en befolkning kunne bygge opp en infrastruktur og et sosialt system for mer enn 1,2 milliarder mennesker?

En månedslønn varierer fra 5000 INR – 800 000 INR pr måned (NOK: ca 650 – 95 000 så her er det stort sprang fra fattig til rik. Yrkesgruppen med lavest lønn er innen servicebransjen som servitører og vaskehjelp, men er du ansatt som vaskehjelp på de store hotellene får du mye mer betalt ( akkurat hvor mye er uvisst) Hun som sertifisert turistguide tjener fra 1200 – 5000 INR pr. dag.

India har mye å tjene på turismen, og vi som tilreisende kan ved å være bevisste bidra til å få flere i arbeid. Fattige som tigger på gaten ble vi bedt om å la være å gi penger til, mens de som gjorde en jobb ved å selge noe var OK å støtte. Så det blir med hjem noen kjeder og andre små saker som jeg aldri trodde vi hadde bruk for….

Den lille store mannen
IMG_6870I denne store byen gjorde en liten mann en stor jobb – Han var indisk frigjøringsleder og statsmann, kjent for sin rolle i Indias kamp for uavhengighet fra Storbritannia. Han huskes best for sin bruk av ikke-voldelige metoder i frigjøringskampen. Dagens moderne pasifisme bygger i stor grad på Gandhis ikke-voldsfilosofi.

Om du er en liker eller ikke-liker av museum er det vel anvendt tid å besøke Mahatma Gandis hjem – stedet han bodde i 17 år mens han kjempet sin kamp for likhet og frihet!
Albert Einstein skal ha sagt – «Kommende generasjoner vil ikke tro at en sånn mann – av kjøtt og blod – har vandret på vår jord.» – Mahatma Gandhis fødselsdag 2. Oktober er blitt Indias nasjonaldag.

Kommentarer

Annonse