Annonse

Masteskog på havnen FOTO: Elsa Grimsmo Forbruker

826 år – med skikkelig bursdagsfeiring!

Hamburg Havn feirer hvert år en skikkelig bursdag - 300 skip, 6 km aktiviteter fra Fishmarkt til Hafen City og mer enn en million bursdagsgjester deltar.

Hamburg – Europas nest største havn

Hamburg er en av verdens 20 største havnebyer og verdens nest største containerhavn. Over 145,7 millioner tonn fraktgods av ulik art passerer havnen hvert år. Mer enn 3500 ulike skip trafikkerer havnen – alt fra små taubåter til container, tank- og cruiseskip. Hamburg havn er grunnlaget for Hamburg som handelssted og er kraftsenteret i byens økonomi. Ikke rart man ønsker å gi oppmerksomhet til en så viktig «innbygger».

Opprinnelsen

Man regner 7.mai 1189 som havnens fødselsdag – da gav keiser Barbarossa tollfritak for skip som skulle seile ned Elbe og ut i Nordsjøen. Nå feirer man denne bursdagen hvert år i helgen nærmest denne datoen og har opparbeidet seg til å bli verdens største havnefestival!

Fullpakket kai i seks kilometer

Louisiana Star hjuldamper FOTO: Per Kristian Johnsen

Louisiana Star hjuldamper FOTO: Per Kristian Johnsen

Arrangementet strekker seg over seks kilometer langs elven og gjennomføres over tre dager. Starten er en innseilingsparade med over 300 skip – alt fra gamle seilskuter, hjulbåter, dampere og moderne skip av alle slag. For en som ikke engang har båtførerprøven virker det umulig å manøvrere i kaoset uten sammenstøt, men de drevne skipperne virker å ha full kontroll. En hjuldamper foretar en u-sving og legger mykt til kaien for å vise seg for publikum.

Enorm interesse

Det er tydelig at bursdagsfeiringen vekker interesse, tidligere år er det registrert 350.000 tilskuere. Mer enn 500 utstillere og boder har alt fra salg av cruise til pølser, og det er noe for barn i alle aldre. En rekke av skipene åpner for omvisning for publikum og det er fullt om bord på sightseeingbåtene som myldrer mellom alle de offisielle fartøyene.
For en med maritim interesse er dette ikke bare bursdag, men jul og nyttår på samme tid.

Hamburg sightseeing FOTO: Per Kristian Johnsen

Hamburg sightseeing FOTO: Per Kristian Johnsen

Informasjon og program

I velkjent tysk stil er alt velorganisert og tilrettelagt. Nettsidene inneholder massevis av informasjon og det er naturligvis laget en egen app for arrangementet.
Se informasjonen for Hafengeburtstag Hamburg.

Hamburg er mer enn havnen

Når man allikevel er i Hamburg må vi også promotere byens fortreffelighet på andre områder også. Her er det kunst og design, en rekke museer og en mulighet for å vandre rundt Alsteren – en vakker innsjø midt i byen. Nå på våren er også temperaturen som regel i favør av uteservering med godt tysk drikke – og naturligvis tradisjonell tysk mat.

 

 

Kommentarer

Annonse