Annonse

Isla Mujeres FOTO: Manfredwinslow Forbruker

Nytt under solen – reisebrev fra Isla Mujeres

Mexico har mer å by på enn Cancun og de store turistdestinasjonene

Mens andre valfarter til Cancun og store all inclusive hoteller, har vi valgt å legge turen til Isla Mujeres. Øya ligger 20 minutters båttur fra fastlandet, er 7 km lang og  650 m på det bredeste. På øya bor det ca 13000, og den viktigste inntektskilden er naturligvis turisme. Den vesle destinasjonen har kritthvit sand og stabilt klima mesteparten av året.

Sentrumskjernen består stort sett av en hovedgate med små fargerike hus, og det er her alle samles for kveldens middag, mens akrobatgrupper og meksikanske band opptrer.

Mayaindianerne dro i sin tid hit for å tilbe guden Icxhal, og det ble forventet minst et besøk i året hvis du var kvinne, derav navnet «kvinneøya».

Vi har innlosjert oss på Na Balam. Hotellet ligger på stranden og her finnes både yogaskole og spa.Frokosten inntas til bølgeskvulp med hjemmebakt brød og et utvalg av både internasjonale og lokale retter.

Isla Mujeres  FOTO: May Britt Haagensen

Isla Mujeres FOTO: May Britt Haagensen

Det finnes en rekke utflukter å velge mellom, både på øya og på fastlandet. Lei en golfbil og kjør rundt, bli med på skilpaddeklekkeri  og hjelp ungene ut av egget og på vei ut i havet.

I perioden mai til september kan man svømme med hvalhai, det finnes i tillegg badeanlegg hvor man kan bade med både delfiner og manater.

Dykking eller snorkling kommer man ikke utenom, nevner undervannsbyen Musa, hvor man kan svømme blant en mengde statuer under overflaten.

Og sist men ikke minst, Chichen Itza, arven etter Mayaindianerne. Severdigheten ligger på fastlandet og regnes i dag som en av de 7 underverker. Mektig, hellig og blodig. Her foregikk ballspill og menneskeofring hånd i hånd. Vinneren ble ofret og ritualene var i seg selv grusomme, hvor hjertet ble revet ut av kroppen mens offeret fortsatt levde.

Mayaindianerne levde forøvrig i perioden 250 til 900 e. Kristus, mens aztekerne fulgte i 1325 til1521, og regnes som grunnleggerne av Mexico City.

Mexico tilhører forøvrig Nord Amerika, har 124 millioner innbyggere, hvorav 1 million i Cancun og omegn.

Landet har store naturressurser, men rikdommen er urettferdig fordelt i befolkningen. Statistikken er nedslående når det gjelder landets kriminalitet, hvor ran, drap og korrupsjon preger tilværelsen.

Et interessant perspektiv er at etter krig mellom USA og Mexico i årene 1845-1848 tapte sistnevnte landområdene California, Arizona, Utah, New Mexico, Nevada og deler av Colorado.

Maten er en ganske annen opplevelse enn den Tex Mex varianten vi i Norge har tilegnet oss. Den er imidlerid ganske kaloririk, så sliter også meksikanerne med en befolkning som er svært overvektig, og har passert USA på statistikken. En god hovedrett får du imidlertid for ca kr 50,- og e øl koster kr. 20,-

Arbeidsmoralen er det ikke noe å si på, kelnerne er både oppmersomme og raske, folket i seg selv oppleves som både imøtekommende, interesserte og hyggelige.

Vi registrer at Javier på hotellets restaurant er på jobb når frokosten serveres fra 7.30, men også når det nærmer seg stengetid kl 23:00.

Isla Mujeres passer for den romantiske, den spirituelle,  for barnefamilien, pensjonisten og for de som bare vil ha fred og ro. Den shoppingglade og partløven vil muligens ha større utbytte av å holde seg på fastlandet. Som badedestinasjon er øya imidlertid en perle, og vil havne helt i toppsjiktet.

Kommentarer

Annonse