Annonse

SPA:Nyt de flotte spa-anleggene. Reisemål

Pärnu-Estlands SPA-hovedstad

I Pärnu kan du fråtse i spa-behandlinger til halve prisen

En favorittsyssel for oss nordmenn når vi skal på reise til Baltikum er spa. Flotte anlegg, deilig massasje og rimelige priser gjør dette svært populært. Det ene luksushotellet etter det andre har dukket opp de siste årene,med luksuriøse SPA.

Mange har vært på spaferie til Tallinn, men visste du at middelalderbyen Pärnu har flest spa-anlegg i Estland? To timer utenfor Tallinn ligger denne lille perlen av en by ved kysten. Hele 7 ulike spa finner du her, og går du på ett nytt hver dag, får du også syv forskjellige temaspa. Varm badstu, eller hva med 120 iskalde kuldegraders badstu? Visstnok bra for helsen. Selv sverger jeg til vinterbading i Oslofjorden, deilig og forfriskende, men langt unna slike kuldesjokk.

UT PÅ TUR:Strendene i Pärnu er fantastiske om vinteren også.En spasertur i solnedgangen glemmes ikke lett.

UT PÅ TUR:Strendene i Pärnu er fantastiske om vinteren også.En spasertur i solnedgangen glemmes ikke lett.

Pärnu ligger syd i Estland med hele 250 kilometer med deilig sandstrand,som sommerhovedstad er det selvsagt proppfullt av turister om sommeren, men det er ingen grunn til ikke å reise hit ellers i året også. De enorme strendene er perfekte å gå lange turer på og ikke minst den to kilometer lange steinmoloen er fantastisk der havet møter Pärnuelva. Du får nærmest en følelse av å bli båret av vannet når du går. Byen er et lite stykke historie, år 1251 er første gang Pärnu er nevnt og i middelalderen lå det to byer her. På 1300 tallet ble byen en hansaby og et knutepunkt mellom viktige handelsruter. Senere hersket svenskene på 1600 tallet. Noe av det mest sjarmerende er trevillabebyggelsen i byen, faktisk Estlands største.
Sol og bad
Skulle du likevel være her i badesesongen har Pärnu holdt på sin gamle skikk gjennom historien, her finnes fortsatt en mannsfri del av stranden, kun beregnet for oss damene. Selvsagt ikke helt problemfritt i våre likestillingstider, men enn så lenge har skikken holdt stand. Det er uansett nok av plass, her er det langt fra overfylte sydentilstander. Pärnu har også fantastiske spisesteder.

God mat:maten i Estland er langt fra kjedelig lenger,her nydelig vaktelegg servert fantasifullt.

God mat:maten i Estland er langt fra kjedelig lenger,her nydelig vaktelegg servert fantasifullt.

De siste årene har kokker i verdensklasse slått seg ned i byen og det vises i populære reiseguider som for eksempel White Guide, guiden over restauranter i de nordiske land. Sovjettiden med grått kjøtt,kål og rødbeter er for lengst over.Nå serveres kortreist og lokal mat, til og med lokal vin, og rødbetene har fått et nytt og moderne liv her som ellers i gourmetverdenen. Kombinert med lokaler i de gamle og vakre bygningene og den flotte utsikten over havet er det bare å glede seg til middagene i Pärnu.

JAKTSLOTT:Hotell Ammende er luksus og perfekt for jaktglade mennesker. Du kan delta på jakt eller se på utstoppede dyr i hele hotellet.

JAKTSLOTT:Hotell Ammende er luksus og perfekt for jaktglade mennesker. Du kan delta på jakt eller se på utstoppede dyr i hele hotellet.

I likhet med oss nordmenn så elsker folket i Estland å gå på tur med familien i fritiden. Sentrum og stranden er omgitt av grønne parker som egner seg til spaserturer.
Pärnu har også fått en ny golfbane i verdensklasse, en såkalt linksbane som nylig er nominert blant de beste i verden.
SPA deg glad
Det er tid for Spa og iført badekåpe og tøfler får jeg utdelt program for hva som skal skje den neste timen på Hedon Spa&hotel.
-Follow me, and take of clothes, formaner den myndige damen jeg strener etter.

Det er bare å følge ordrene og glemme eventuelle sjenanser og blyghet. Av med badekåpa, opp på en iskald marmorplate og så er vi i gang. Den myndige griper noen never havsalt og begynner å gnikke og gni inn huden. I starten føles det litt ubehagelig, men det skal bli verre. Skulle ikke spa være behagelig? Den neste halvtimen fortsetter med skrubbing med salt og innimellom er det opp å stå så alt kan spyles av før nye runder. Med livet som innsats, det føles i hvert fall nesten sånn, kreker jeg meg opp og ned av den nå såpeglatte marmorplata, mens huden kjennes ut som en blodig kjøttkake.

Da skjer et mirakel, den myndige bruker den siste omgangen til å smøre hele meg inn i den mest velduftende honning, og skrubbsårene fra saltet fordufter på et blunk.

-Finish, avslutter hun og geleider meg ned av marmoren og jeg kan kjenne at huden er myk som på en baby. Jeg er frelst og starter jakten på flere behandlinger. «Silent» Spa følger, deilig for de av oss som elsker stillhet. Utstyrt med en mappe fylt med spaprodukter rusler jeg fra badstu til badstu,kald kulp og nyter stillheten og senker skuldrene etter «sjokket» fra skrubbedama. Ingen musikk, bare fred og ro. Så følger en massasje før jeg er tilbake i badekåpa og blir plassert i en godstol og te med beskjed om å sitte her i ti minutter. Plutselig flommer det av lys,som en enorm høyfjellssol. Alle farlige stråler er tatt bort forsikres jeg, her er det bare livsviktige D-vitaminer jeg trenger for resten av vinteren. En herlig stund følger, og prisen for herligheten er omtrent halvparten av hjemme.

I det hele tatt er prisnivået hyggelig på det meste i Estland, selv på de beste av restauranter og Spa-hotell. Fem stjerners luksushotell kan koste noen hundrelapper, avhengig av tilbud/etterspørsel som ellers. Offentlig kommunikasjon er ikke mye å skryte av foreløpig, kommer du til flyplassen i Tallinn må du enten leie bil eller bestille transport fra hotellet. Veiene er som i Danmark,fine og rette i flatt terreng så turen på 120 km tar i underkant av to timer.

GHOST TOUR:Guide Barbara forteller levende om byens mange skumle menneskers skjebne.

GHOST TOUR:Guide Barbara forteller levende om byens mange skumle menneskers skjebne.

Noen nettsteder til SPA i Pärnu
Strand http://www.strand.ee/en/spa.html
Estonia Medical Hotel & Spa http://www.spaestonia.ee/medical/en/
Hedon http://www.hedonspa.com/en/spa/
Viiking http://viiking.ee/en/water-center
Tervis http://www.spatervis.ee/en

www.visitestonia.com

 

 

Kommentarer

Annonse