Annonse

Forbruker

Påskefeiring i katolske land.

Man tar ikke lett på påsken i Spania eller i andre katolske land. Påskeprosesjonene er enormt populære, og i de store byene settes det opp tusenvis av stoler langs gatene og det selges billetter til tilskuerne.

Påsken er den største av alle høytider i de katolske landene i Europa. Som en del av ritualene er påskeprosesjonene som gjennomføres for å skildre påskens hendelser. Noen steder gjøres dette ved å bære en enkel madonnafigur gjennom landsbyen i et lite opptog, men ikke i Spania…

Tradisjonene stammer helt tilbake til 1400 tallet og holdes fortsatt i hevd. DSC_0885Påskeprosesjonene anses som viktige religiøse handlinger, og en familie knytter seg til et religiøst brorskap som kun samles rundt påske for å bidra til gjennomføringen av påskefeiringen. Som en del av feiringen benyttes også ulike drakter for å markere tilhørigheten med brorskapet. Påskefeiringen er så viktig at de større byene har egne påskemuseum med solid dokumentasjon fra hver eneste påskefeiring opp gjennom årene.

Store installasjoner som kan veie flere tonn bæres av mer enn hundre mann i flere timer av gangen. I Malaga varer en av prosesjonene 11 timer og da har det ikke vært noen hvile underveis. To av flåtene krever til sammen 512 mann som bærere – da har hver mann omtrent 15 kilo å bære på. For mange betyr det den største lykke å ha en bærerplass på en flåte. Rundt disse flåtene går ulike grupper som bærer fakler og andre religiøse symboler – og noen holder takten og skaper stemning med trommer, trompeter og andre instrumenter. Noen av draktene ser litt suspekte ut, men disse er de opprinnelige draktene som hadde som mål å skjule den som bar dem mens han drev botsøvelser i opptoget.

Påskeprosesjonene er enormt populære, og i de store byene settes det opp tusenvis av stoler langs gatene og det selges billetter til tilskuerne. Malaga og Sevilla rivaliserer om å ha de beste prosesjonene. Malaga har de største flåtene, Sevilla har flest tilskuere – over en million er vanlig.
DSC_0676DSC_0859

Kommentarer

Annonse