Annonse

Reisemål

Perfekt blanding av nytt og gammelt

Sundvolden hotell er en perle fra 1600-tallet hvor du virkelig kan nyte livet.

Ved inngangen til den mystiske Krokskogen, sånn cirka midt mellom Oslo og Hønefoss ligger Sundvolden hotell, et av landets mest tradisjonsrike hotell og selvsagt medlem av De Historiske Hotell og Spisesteder. I mer enn tusen år har folk valfartet hit, adelsfolk, handelsmenn og kongelige for å overnatte på vei til og fra hovedstaden. Den gamle Kongeveien mellom Christiania og Bergen gikk tvers igjennom det lille stedet Sundvollen, selvsagt var det behov for overnatting her.

Klemt inne bak en bensinstasjon og Jokerbutikken har jeg selv lurt på mang en gang hva som ligger der bak, ikke visste jeg at det er Kongerikets nest eldste hotell. Omkranset av moderne bygninger ligger det gamle vertshuset, som kan dateres tilbake til 1648. I hvert fall hvis vi skal tro et gammelt klagebrev fra det året, hvor noen gjester klager på dengangens skysstasjonseier Marte Sundfarer. Hun var visstnok både et rivjern av en kvinne og i hvert fall ikke det minste hyggelig! Hun rodde gjestene over Tyrifjorden og det sies at når hun var vel ute på fjorden med gjestene så krevde hun dobbelt betalt for å fullføre turen

KREATIVT:Serviettene er påtrykt dikt eller som her,klagebrevet fra 1648

KREATIVT:Serviettene er påtrykt dikt eller som her,klagebrevet fra 1648

SJEF:Cecilie Laeskogen og mannen Tord eier Sundvolden hotell.

SJEF:Cecilie Laeskogen og mannen Tord eier Sundvolden hotell.

SPISESTUA: koseligere sted å nyte et godt måltid skal du lete lenge etter.

SPISESTUA: koseligere sted å nyte et godt måltid skal du lete lenge etter.

KLAGEBREV
-Så det hele begynte med et klagebrev, smiler dagens eier Cecilie Laeskogen. Hennes svigerfar kjøpte Sundvolden Hotell i 1965 og i dag er det sønnen Tord og kona Cecilie som regjerer her med sine tre barn. For femti år siden hadde hotellet 25 rom, i dag nærmer de seg målet om 300 og utviklingen har gått pent for seg får en si. Flere fløyer er påbygd, samtidig som de gamle og vakre rommene er pietistisk tatt vare på og de gamle tradisjonene videreført. Kongeveien gikk tvers igjennom det som er dagens resepsjon og har derfor store glassvinduer i hver ende for å illudere veien. Værelsene i nybygningen fra 2010 ligger rett på den kongelige vei og har derfor kongekrone som symbol på sengegavlene.
Dagens hotell huser forretningskvinner og menn og helt vanlige gjester som alle vil nyte godt av moderne fasiliteter som spa, trening, konferanserom og ikke minst god mat servert i den eldgamle spisestua. Her kan du nyte et måltid i historisk sus og dus, uansett hvilket ærend du er ute i.
DRAMATISKE DAGER
Mangt et drama har utspilt seg i disse omgivelsene, hvem husker vel ikke de sterke bildene fra dagene rundt 22.juli 2011, da Sundvolden hotell var midtpunktet i Norgeshistoriens verste terrorsak på den vesle øya Utøya nærmest rett utenfor hotellet. Her på Sundvolden hotell samlet alle seg, gråtende ungdommer som hadde overlevd, pårørende og ikke minst kongefamilien.
-Det ble tidlig klart at vi måtte være midtpunktet for redningsarbeidet, forteller Cecilie alvorlig. Vi hadde plass, fryseren full av mat og siden sommeren er rolig hadde vi mange ledige rom. Vi skal aldri glemme disse dagene her på Sundvolden, det føles godt å ha hjulpet til med det vi kunne. Det var mange som gjerne ville hjelpe, vi hadde muligheten til å bidra med det VI kunne. Vi serverte over tusen måltider disse dagene. Cecilie forteller at de neste to årene hadde de nedgang i omsetningen, folk forbandt hotellet med grusomhetene 22.juli selv om Utøya ligger fem kilometer unna-Det var litt rart, for alt som skjedde her var gode ting, omsorg og mye kjærlighet i de dagene, sier Cecilie. Jeg er stolt av hva vi fikk til og dette tilhører vår hotellhistorie nå.

GOURMET:Maten er nydelig på Sundvolden,vilt og annet fra nærmiljøet står ofte på menyen.

GOURMET:Maten er nydelig på Sundvolden,vilt og annet fra nærmiljøet står ofte på menyen.

TURSTI:Den gamle kongeveien er fin turvei med utsikt til fjorden.

TURSTI:Den gamle kongeveien er fin turvei med utsikt til fjorden.

HISTORISK ROMANTIKK
I dag er heldigvis stemningen en annen når jeg stiger over dørstokken. Jeg får velge om jeg vil ha et tradisjonelt eller moderne rom,og velger et av de tre rommene i bygget fra 1648 i etasjen over spisesalen. Heldigvis er rommet modernisert siden den gang…faktisk er det en liten suite med stue,soverom og bad og utsikt over tunet. Gamle tømmervegger er beholdt og sengen er diger med dundyner og en enorm pute. Aldri har det vel vært deiligere å slenge seg ned i senga med en god bok.
En knirkete trapp ned og vi er i den overkoselige spisesalen. Peisen knitrer, bordet er rustikt dekket og serviettene har dikt påtrykt som husfruen har plukket ut. Dagens dikt er av Tor Jonsson.De bonderøde veggene gir et romantisk lys og vår franske servitør er raskt på plass med et glass av husets egen Prosecco og synes ikke det er det minste rart å være fransk og anbefale italienske viner. Staben reiser til Italia og blander sine egne viner på forskjellige vingårder.
Maten er noe for seg selv. Kjøkkensjefen Bent er opptatt av kortreist mat og finner mye i skogen utenfor. Grisene finner han på en gård i nærheten og vår forrett var bacon servert på tre forskjellige måter. Rå,røkt og sprøstekt, alt servert på en artig trefjøl. Så fulgte hjort med rotmos, Kraftkarost fra Tingvoll og en nydelig vaniljeparfait med bærsaus avsluttet det hele.

SOV SØTT:Gode senger er viktig.

SOV SØTT:Gode senger er viktig.

SPA:Her kan du få en deilig massasje.

SPA:Her kan du få en deilig massasje.

KONFERANSE,KOS INGEN HINDRING
Sundvolden hotell baserer seg på voksne folk, til hverdags konferansefolk og i helgene kommer voksne som gjerne vil oppleve naturen, enten på tur opp den gamle Kongeveien eller til sjøs på Steinsfjorden. Sjefen sjøl Tord har skidilla og har anlagt en liten skiløype utenfor hotellet. Korte bilturer unna finner du også kjente museer som Kistefosmuseet og Hadeland Glassverk. Et spa med noen få behandlingsrom finnes,og utendørs et boblebad i den flotte hagen. Julebord med store konserter med grupper som DDE eller Vassendgutane er populært når høsten kommer. Mye har skjedd med turismen her siden det gamle reisebyrået Bennett satte opp sin aller første reise nettopp hit til Sundvollen. Da var det tog til Drammen,smalsporet jernbane videre, dampbåt over Tyrifjorden, lunsj på Sundvolden hotell, tønneheisen som gikk til toppen av Krokskogen på den tiden og deretter Bennett- buss tilbake til Christiania. En lang dags ferd med andre ord. Om få år står den nye Ringeriksbanen ferdig med stasjon på Sundvollen, og Sundvolden hotell kan glede seg til mange nye gjester som vil besøke dem og oppleve historisk luksus.

Alle foto:Hotellet og Gullen Øyehaug

 

Kommentarer

Annonse