Annonse

"Copenhagen Marathon 2008" by Kristian Mollenborg from Vanlose - Copenhagen, Denmark - Copenhagen Marathon 2008. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Copenhagen_Marathon_2008.jpg#/media/File:Copenhagen_Marathon_2008.jpg Forbruker

Rapport fra København Maraton

Å stå på startstreken som deltaker på verdens mest sagnomsuste distanse gjør noe med deg

Du blir ydmyk, og ikke minst fylt av respekt for de 42 km du snart skal legge ut på. Du vet at dette er løpet hvor du bare har en konkurrent, og det er deg selv.

Fra Wikipedia:

Navnet maraton kommer fra den greske legenden som forteller hvordan soldaten Pheidippides løp fra byen Marathon i Hellas til Athen for å informere om at perserne hadde blitt beseiret i slaget ved Marathon. Mannen døde dessverre like etter han hadde forkynt grekernes seier, så treningsgrunnlaget var kanskje ikke det beste. Standardlengden som i dag er på 42 195 m er imidlertid ikke den nøyaktige distansen mellom Marathon og Athen. I OL fra 1896 til 1920 varierte maratondistansen mellom 40 km og 42,75 km. I 1921 bestemte det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) at standardlengden skulle være 42 195 m. Det var denne distansen som ble løpt i OL i 1908, mellom Windsor og White City Stadium i London.

Ryktene skal ha det til at det var nettopp de 42195 meter som gjorde det mulig for kongefamilien å beskue starten fra sin balkong på slottet.

Løpsbølgen er over oss, og det finnes mer enn 500 kvalifiserte løp man på verdensbasis kan delta på i løpet av et år. Jeg har fullført 14 maraton og for hvert løp jeg tilbakelegger, desto større blir respekten for distansen. Hvordan er dagsformen, når vil jeg møte veggen? For den kommer, det er bare et spørsmål om når, bakgrunnen ligger i treningsgrunnlaget forut for løpsdagen. Desto flere mil du har bak deg, desto lettere blir det å komme i mål den dagen det virkelig gjelder. Nå skal det sies at undertegnede på ingen måte er noen eliteløper, tvert i mot, jeg bruker ganske lang tid når jeg først er i gang. Valget har allikevel falt på denne distansen, delvis fordi jeg faktisk elsker å løpe, men også fordi jeg liker den mentale utfordringen et slikt løp innebærer. I tillegg er maratonmiljøet helt unikt, man treffer de hyggeligste mennesker i forbindelse med løpsreiser.

Løp verden over
Jeg har sjanglet i mål under Brandenburger Tor i Berlin på grunn av for stor væskemangel, jeg har blir båret frem av publikum den siste etappen opp mot Central Park i New York, jeg har blitt tatt igjen av eliten på andre runden i Stockholm, jeg har blitt dusjet av Chicago brannvesen gjennom distansen grunnet ekstrem høy temperatur på løpsdagen. Jeg har blitt hyllet over Tower Bridge i London og servert vin inn mot mål i Paris.  Jeg har kjempet meg gjennom den kuperte løypen på Honolulu i en luftfuktighet som ikke egner seg for noen nordboer. Jeg har forsert «the strip» i Las Vegas, og jeg har selvfølgelig også prioritert å stå på startstreken i Oslo flere ganger, et løp som for hvert år får stadig større oppslutning. I 2015 står København Marathon for tur og datoen er søndag 24. mai. Det første som står på programmet forut for ethvert løp er å avhente startnummer. «Sparta hallen» huser årets Marathon Expo. Tilbudene er mange, og Nike har for anledningen egen pop-up-store.

Vakre København
København er en vakker by, starten går fra Islands Brygge, gjennom Østerbro, deretter til Nørrebro og Vesterbro og tilbake til utgangspunktet og mål. Her ligger det til rette for en ordentlig sightseeing med både historiske bygninger og sjarmerende gater. Deltagerantallet er i år nær 12000, hele 27% kommer fra andre land ,kvinneandelen 26%,  totalt er 75 nasjoner representert. Et maraton skal være en folkefest, og København er intet unntak. Publikumsoppslutningen er upåklagelig, og tiden går fort. Underveis stifter vi bekjentskap med ulike band, drillpiker, turnforeninger og samba tog. Løypen er flat, så her kan du oppnå gode tider.

Løpsdagen opprinner med solskinn, lett vind og god temperatur som etter hvert når 15 varmegrader.

På vei til start treffer vi Sebastian og pappa Lars. Begge er fra Oslo og sammen debuterer de på distansen. Sebastian studerer elektroteknikk i Danmarks hovedstad, pappa har kommet fra Norge slik at de kan løpe sammen. Det hersker en oppløftet stemning mellom de to, og jeg råder dem til å ta det rolig  ut fra start. Det er viktig å disponere riktig. Heldigvis treffer jeg dem igjen i målområdet, jeg gratulerer hjerteligst, for begge har medalje om halsen. Stolte har de all grunn til å være, for denne distansen er ikke for sarte sjeler.

Vi høres i september, på start i Sydney Marathon.

Fra et feststemt København,

May Britt Haagensen

Kommentarer

Annonse