Annonse

Julemarked i Tivoli. Reisemål

Raska på hvis du vil på julemarked i Europa

Etterspørsel etter senger og transport er stor.

Nordmenns appetitt på julemarkeder har økt jevnt og trutt det siste tiåret.   De fleste markedene vi ønsker å besøke, åpnes siste helgen i november.  Det er ikke lenge til.

Det er ikke bare nordmenn som har lagt dette inn i sine førjulstradisjoner – så etterspørselen etter transport og senger er stor. Så – ikke vent for lenge med å bestille!

For mange er det ikke nok med nusselige salgsboder med glitrende pyntelys, tilbud på gode pels- og skinnvarer, strikkeluer i alle regnbuens farger, glûhwein og bratwûrst, og smykker og annet som er tilvirket av lokale hender. Man vil ha en visuell ramme hvor brolagte torg er innrammet av  diskret opplyste bygninger med middelalderfasader, med trange gater i mellom kvartalene. Og selvsagt snø. Helst store snøfiller som danser seg nedover under gatelysene…   Med nåtidens klimaendringer er det siste ønsket en bonus man får håpe på. Det andre kan leveres.

Kommersialiseringen lurer

Julemarkedenes tradisjon skriver seg fra håndverkerlaugenes salgsvirksomhet i Østersjøregionen og den nordlige delen  av Europa.  I vår tid har de vært et stemningsfullt innslag i det lokale bybildet, til glede for egne innbyggere og tilreisende.  Men når  lavprisselskapene «åpnet» også de mindre og litt perifere byene i Europa, økte også strømmen av tilreisende som selv ville oppleve julemarkedenes gleder. Det tok kort tid før den lokale turistindustrien så hvilken verdi de satt på… og dermed var snøballen i gang.  I dag er det fremdeles mange genuine markeder i flotte middelalderrammer, spesielt i de baltiske statene og nord-Tyskland.  Men handelsstanden i mange byer som ikke har historie for julemarkeder, har sett muligheten og dermed så finner man nå flotte markeder langt syd i Europa.  Men det var dette med bindingsverkshus og snø, da…

Også i Skandinavia

Jadda, det er julemarkeder både i Sverige og Danmark.  Men da blir det med veldig mye Disneyaktige opplevelser på kjøpet – i Tivoli i København og Liseberg i Gøteborg. Men ungene vil elske det!! På torget i Gamla Stan i Stockholm er det også et lite marked, som aldri har gjort krav på å være et trekkplaster for byen. Bare så det er nevnt..

Mye genuint håndverk

Det er ikke veldig store variasjoner i det som ivrige selgere frambyr på markedene vi besøker. Det går mye i ull, pels, skinn og diverse smykker. De som ønsker moteklær, får gå et annet sted.  Men det er ikke for langt mellom uventede og spennende gjenstander som en lokal Petter Smart eller kunstner har snekret sammen i løpet av sommeren som var.   Selvsagt er det nips og ting og tang made in China, også.  Men den bevisste turisten styrer gjerne klar av slike.

Mat og drikke i overflod

Julemarkedene preges også av et meget godt tilbud av mat og drikke – da slikt man kan spise/drikke stående og gående. De fleste kjenner glûhwein – og uansett utetemperatur, den varmer godt i land som har en atskillig mer liberal skjenkelovgiving enn vi har her hjemme.  Den nysgjerrige kan finne spennende lokale retter og drikker. Ingen grunn til ikke å prøve.. prisene er gjerne meget akseptable.

Og for de som ikke vil stå ute med et plastbeger varm drikke i hånden mens man forsøker å ta en bit av grillstykket man kjøpte, finnes det som regel et godt tilbud av stemningsfulle, små restauranter i bygningene rundt og i nærheten av torget der markedet er.

 

Shopping og massasje

Selvsagt er selve julemarkedet bare en av flere grunner til å besøke disse byene .. Riga, Celle, Leipzig, Berlin, Tallinn, Gdansk… for å nevne noen få av dem.  Det er jo shoppingmuligheter anno 2016 så det holder, og med priser som fremdeles er meget attraktive.  De som også ønsker massasje, pedikyr og andre velværetjenester,  vil som regel finne gode og rimelige tilbud ikke langt fra hotellet.

Sjekk på nettet!

I tvil om hvor dere bør dra? Google «julemarkeder», bruk Trip Advisor og se på bykartene og alt det andre dere kan gjøre når dere har valgt by. OK, kanskje greit å se på flyforbindelsene før dere booker hotell.. og kan dere reise i midtuke, kan prisene og tilgjengeligheten være bedre enn i helgene – av naturlige årsaker.

Kanskje en julegave-på-forskudd til noen du eller dere vil dele en slik opplevelse med?

 

 

Kommentarer

Annonse