Julemarked i Litauen

Julemarked i Litauen

Nå er det snart tid for julemarked, og i Litauen har både hovedstaden Vilnius og den nest største byen, Kaunas, attraktive julemarked. Litauens forrige ambassadør til Norge, Izolda Bričkovskienė, hadde lyst til å gi Vilnius’ norske vennskapsby, Oslo, et juletre, uttalte hun i et intervju med «NyeReiselivsavisen».

-Om det ikke ble et tre, kunne vi kanskje dekorere et juletre på litauisk vis her i Norge? Ja, for som katolikker har vi vår egen dreis på dette med juletrepynting, mente hun.

Inspirert av ambassadøren

Og hun hadde rett. Inspirert av ambassadøren dro vi sammen med venner på juletre-tenningstur til Vilnius – og vi ble ikke skuffet. ALDRI har vi sett et så flott dekorert juletre. Tusener var tilstede under tenningen på Katedralplassen, og arrangementet markerte samtidig åpningen av julemarkedet. Dette fortsatte i hele desember og det gjør det nå i 2018 også. Markedet er for hele familien, og består av boder som selger alt fra lokal bakst til skulpturer og smykker. Du får også kjøpt rav som regnes for å være Litauens gull.

Juletretenning og julemarked

Vilnius og Litauen er så mye mer enn juletretenning og julemarked, men et flott påskudd for å ta den snaue to timer lange reisen til Vilnius, Kaunas eller Palanga – som alle har direkte flyruter fra Oslo.

Vilnius har mer enn 500.000 innbyggere, men er likevel en by du ikke «drukner» i. Den er sjarmerende til alle årstider, men kanskje spesielt når julen har inntatt byen. Litauere er svært julete av seg, og pynter byene sine skikkelig til jul. Vilnius er en rolig og svært hyggelig by, med masse historie og kultur. For den shoppingglade er også mulighetene store til gode kjøp for en rimelig penge. Et spa-besøk er heller ikke å forakte etter all shoppingen.

real_is_beautiful_1496076290592c5002014af
Katedralplassen i Vilnius: Mennesker fra hele verden kommer for å oppleve
julemarkedet i førjulstiden.
Foto: Gabija Vanage, Real is Beautiful

Fakta til deg som reiser
• Språk: Litauisk
• Valuta: Euro
• Lokal tid: GMT + 2 hours (1 time foran Norge)
• Flytiden fra Oslo til Vilnius ligger på snaue 2 timer.

Annonse