Annonse

Marerittet bare fortsetter.. Kommentar

Rolf Forsdahl: Neppe merkbart for reiseliv

Sjokkbølger i Norge, men trolig ikke færre reisende fra og til USA

Nattens uventede Trump-seier har slått ut på børser og valutakurser. Vi må vente at disse kurvene fortsatt vil preges av den usikkerheten som følger i Trumps fotspor.

Men amerikanernes reiser til Norge vil neppe påvirkes på samme måte – i alle fall ikke foreløpig. Vår appetitt på reiser til USA kan imidlertid vise seg noe mer sårbar. Men antagelig ville bildet ikke vært annerledes om Hillary Clinton hadde blitt valgt.
Forbruksmønsteret endres?
Det er bare en liten prosentdel av USAs befolkning som reiser til Skandinavia. Middel- og overklassen er godt representert i denne gruppen, og gjennomsnittsalderen er også ganske høy. Om Trumps varslede «handelskrig» blir iverksatt, kan det føre til prisstigning og endret forbruksmønster i USA. Den gruppen som ferierer i Europa er antagelig mindre følsom for slik utvikling enn den vanlige amerikaner. For dem er det «business as usual».
Frykt for interne konflikter
Skepsisen til Trumps person har vært synlig i Skandinavia. Men det som kan avholde oss fra, eller vente med, å reise til USA er frykten for interne konflikter i det amerikanske samfunnet, som framstår som  dypt splittet og polarisert etter valgkampen. Denne frykten ville ikke vært mindre med fru Clinton i Det hvite hus.
Langtidsvirkningene av valget gjenstår å se.

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse