Annonse

Når Ryanair nå vil innføre gebyret på allerede kjøpte billetter, er dette helt på tvers av avtaleretten, fremholder Rolf Forsdahl. Forbruker

Rolf Forsdahl: Ryanair på ville gebyrveier

Det ble nylig kjent at Ryanair vil innføre gebyr for kabinbagasje fra 1. november. Dette gjelder også billetter som allerede er kjøpt, men hvor reisen skjer senere.
Gebyret gjelder på de billigste billettene, men «liten» håndbagasjen skal fremdeles være gratis å ta med seg – grensen er 35x20x20 cm og maks 5 kg.
Kan ikke endres ensidig
Reiselivsjurist Rolf Forsdahl – som tidligere var administrativ leder for bl.a. Flyklagenemnda- er oppgitt. – Ingen kan ensidig endre betingelser eller innhold i en inngått avtale. En utstedt billett er en kontrakt om transport mellom flyselskap og passasjer, og når Ryanair nå vil innføre gebyret på allerede kjøpte billetter, er dette helt på tvers av avtaleretten, sier Forsdahl, som mener Ryanair burde være veldig klar over dette forholdet, som ikke er begrenset til norsk rett.
Stadig skiftende bestemmelser
Forsdahl er også oppgitt over de stadig skiftende bestemmelsene mht gebyrer, mål og vektgrenser for bagasje, både innsjekket og kabinbagasje hos flyselskapene generelt. -De ønsker i prinsipp så lite innsjekket bagasje som mulig, da slike kolli betyr større utgifter for selskapene, sier han. Dermed fikk vi gebyrene på innsjekket bagasje hos mange selskap. Men når passasjerene gjør slik flyselskapet vil og bare tar med seg kabinbagasje, blir dette også «feil» for selskapet som dermed innfører gebyr her også.
Bare kredittkort og lommetørkle?
Ryanair er ikke det eneste selskapet som slår inn på denne veien, og jeg aner at forbrukerpolitikere i EU etterhvert vil se på både standardisering av vekt og størrelser på kabinbagasje samt forholdet til EUs forordning om salg av flybilletter. Om det blir slik at du bare kan ta med deg kredittkort og lommetørkle for å få reisen til den annonserte prisen, er dette klart ulovlig markedsføring etter dagens bestemmelser, påpeker Forsdahl.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse