Annonse

Kulinarisk

Sender 780000 fra Norden til Spania

-Du må heller ikke glemme maten, sier Eulalia, som for sikkerhets skyld har tatt med seg en ekte Michelin-kokk til Oslo.

Kulinarisk Akademi, Oslo (NyeReiselivsavisen) Den nordiske turistsjefen for det populære Catalonia-området i Nord-øst-Spania, Eulalia Cabana, sender hvert år nesten 800 000 turister fra Norden og Estland til sitt opprinnelige hjemland. Likevel medgir hun at drømmen hennes er å få oppleve Lofoten, lyset og landskapet i vårt eget langstrakte land

-Jeg tror lyset i Lofoten er slik du ikke opplever det noe annet sted i verden, sier Eulalia. Hun har bodd 18 år med mann og barn i Helsinki, men er nå i Oslo for å snakke om sitt eget vakre land.

Hundreder til Barcelona

Og det har hun ingen problemer med. Her er vi nordmenn lydhøre. Barcelona blir vel nesten å regne som hjemmebane i Spania for Ola Nordmann. Si Barcelona, og da følger i tur og orden Messi, La Rambla, Picasso, Costa Brava og alt godt av hva livet ellers har å by på. Familiens første Spania-tur med gode venner gikk for «tusen år» siden til ungdomsstedet Llorret de Mar, med utflukter til både Andorra og Barcelona. Daglig reiser hundreder fra Norge til Barcelona for en lang eller kort week end, forretningsreiser, seminarer, møter, sol og bading. Eller kort og godt for å se Messi og Barcelona banke alt hva som bankes kan. På fotballbanen.

Ekte Michelin-kokk

-Du må heller ikke glemme maten, sier Eulalia Cabana, som har tatt med seg en ekte Michelin-kokk til Oslo.

-Du må heller ikke glemme maten, sier Eulalia Cabana, som har tatt med seg en ekte Michelin-kokk til Oslo.

-Du må heller ikke glemme maten, sier Eulalia, som for sikkerhets skyld har tatt med seg en ekte Michelin-kokk til Oslo. Han heter Marc Gascons og restauranten hans like ved Girona heter Els Tinars.

Tapas står på menyen og er tilberedt og serveres på Kulinarisk Akademi i Maridalsveien i Oslo. Det må sies med en gang: Undertegnede har ALDRI tidligere vært med på et tilsvarende tapas-måltid.

Menyen var så innholdsrik og fantasifull, at jeg ikke kan motstå fristelsen til å gjengi hele – og med ikke mindre enn 11 retter – og tilhørende viner for ikke-kjørende.

Innledet med Melkepudding av pinjekjerner

Det hele ble innledet med melkepudding (blancmange) av pinjekjerner med granulert tomat og extra virgin olivenolje.

Så ble rettene båret frem på rekke og rad:

Palamos reketartar, poteter og fersk tomat
Sjøpølser fra Port de la Selva med bacon og kjøttkraft
Sprø svinelabber med sjøkreps og urte-aioli
Kyllingcannelloni med soppsaus
Risotto med svart Bortifarrapølse
Torsk i terninger med kraftemulsjon og karamellisert løk
Geitekillingskulder, ost og friske urter
Sorbet av vingårdsfersken, pasjonsfrukt og granulert basilikum
Gintonic. Bombay Sapphire med Tonkabønner og sitronslush
Sjokoladepudding med olivenolje og saltkrystaller

For egen del holdt jeg bare halvveis i menyen da andre plikter kalte, men det skal medgis at «plikten» på Kulinarisk Akademi denne dagen, var av det lett bærbare slaget.

Masser av god mat

Men det er klart: Disse lekre rettene var ikke laget primært for at vi skulle slippe dagliglunsjen med fire knekkebrød og brunost. Målet og hensikten var å fortelle oss at også Nord-øst i Spania, er det masser av god mat. Og det er det utvilsomt. 17 Michelin-restauranter, 30 vingårder som tar i mot besøk. Helsebringende mineralvann. En smakenes verden, men også en Festivalenes land. Kultur i overflod. Men det er også så mye mer: Velvære, sykling, sportsarrangement, kystveier med imponerende utsikt, 200 kilometer badestrand. Natur, skulptur og badestrand. Jeg skal selv på jobbmøte i Barcelona tidlig i november. Knapt nok kommer vi ut av møterommene, men mat må vi jo ha. Jeg tar sjansen og sier «På gjensyn» til all den gode maten, som vi fikk noen herlige smakebiter av her i Oslo.

 

Kommentarer

Annonse