Annonse

Forbruker

Sjekk både reisebyråets og hotellets egen hjemmeside før du booker!

Trodde du at hotels.com eller andre bookingsider alltid er billigst? Tro om igjen.

Hotellprisene kan være mye lavere hos ditt reisebyrå eller via hotellet direkte.  Det er derfor slike bookingsider nå utvikler bonusprogrammer for kundene sine. Om ikke hotellprisen er lavest, skal du i alle fall lokkes med en fordel eller to.

-Priser på hotellsenger og flyseter er ferskvare, sier reiselivsveteran Rolf Forsdahl. De omsettes i forskjellige kanaler: Direkte, via reisebyrå og via «bookingsider» på nettet.

 Verdsatte ikke reisebyråenes omsetning

-Hotellnæringen så ikke Internett – utviklingen tidsnok til selv å ta styringen på nettsalg av egne værelser, sier Forsdahl, og forteller at hotellnæringen i tidligere tider aldri verdsatte reisebyråenes omsetning godt nok. Dermed mistet de muligheten til å få fullt utbytte av byråenes internettsatsing. Når aktører som hotels.com, som både så mulighetene som lå i ny teknologi og endret markedsadferd bedre enn hotellene, kom på banen, ble hotellene den svake part i forhandlingene. Dermed fikk hotellene et vanskelig valg: For å bil tilgjengelig på nettet,  måtte hotellets priser til direktekunder aldri være lavere enn hva de nye bookingaktørene kunne tilby på sine sider.

 Og disse aktørene – i realiteten internettreisebyråer som bare solgte hotellsenger- hadde saftige provisjonskrav. Men hotellnæringen hadde sovet i timen og «måtte» akseptere disse betingelsene for å få distribuert kapasiteten sin til et marked som for lengst hadde vendt seg til nettsøk og nettbookinger av reiser.

 Kontraktsbetingelsene endret

 Noen av de store hotellkjedene ville ha tilbake sin frihet til å sette egne priser, og nektet bl.a. hotels.com å selge rommene sine. Etter flere runder både i og utenfor rettsaler rundt i verden, har kontraktsbetingelsene blitt endret, slik at hotellene nå kan operere med lavere priser enn de du finner på hotellbookingsidene som f eks hotels.com.

 -Vil man være sikker på at man gjør det beste kjøpet, skal man derfor sjekke både med de store reisebyråene, som har egne og gunstige avtaler med de fleste større hotellene, og direkte med hotellet, sier Forsdahl.

Kommentarer

Annonse