Annonse

Solnedgangen i Key West skuffer ikke. Reisemål

Solnedgangen i Hemingways Key West

KEY WEST, (NyeReiselivsavisen) Solnedgangen i Key West – den ytterste av Floridas Keys – er spesiell. Det er i hvert fall hva vi har hørt og lært. Virkeligheten skuffer ikke!

Hele Key West-dagen synes å være et eneste rolig løp på vei til døgnets høydepunkt – solnedgangen og solfesten på Mallory Square. Ja, for det hele er som en eneste stor fest. Underholdning, opptog, karneval, sjonglører, akrobater – og en kar som med machete «skreller» kokosnøtter – og for en neve dollars gir fra seg både kokosnøtt og melk. Ganske fristende i ettermiddagsvarmen etter en lang og solfylt dag.

Dristig 60-åring på betongen

UNDERHOLDNING60-åringen bygger opp spenningen foran sitt store sprang – godt hjulpet av et entusiastisk publikum – og til venstre venter plastbøtten med plass til enda flere dollarsedler.

Ikke like fristende, men desto mer imponerende er det å følge 60-åringen som gjør akrobatiske og dristige sprang på det harde betongunderlaget. Han har en egen evne til å skape oppmerksomhet. Samler et stort publikum. Bygger opp spenningen. Henter deltagere og hjelpere fra publikum. Spøker med deltagerne – og oss som spent følger med. Han legger heller ikke skjul på at det vil koste deg dollars å følge showet til klimaks – og det gjør du. Eller i hvert fall gjør jeg det. Og noen hundrede til. Når han endelig gjennomfører høydepunktet i showet sitt – og får fortjent applaus – nøler han ikke. Tar sin store plastbøtte allerede godt oppfylt med dollar-sedler, og starter innkrevingen fra oss som ikke kunne rive oss løs. God business, som en del av det store solnedgangsshowet som er et «must» for alle Key West-besøkende.
Hemingways 900 ord om dagen

BERGMANHENINGWAYErnest Hemingway – her med Ingrid Bergman – ble tildelt Nobel-prisen i litteratur i 1954.

SKRIVEHULENI Hemingways skrivestue står skrivemaskinen fortsatt klar.

KLOKKENERINGERFORDEG«Klokkene ringer for deg», Gary Cooper og Ingrid Bergman på en historisk kinoplakat.

Key West er full av mange must-er. Det viktigste er besøket i forfatteren Ernest Hemingways tidligere hjem som nå er et museum, fylt av minner fra den store forfatterens liv og levnet – og det liv flere av bøkene hans ga til store filmer med da-tidens største stjerner. For en skrivende karl er det interessant å lese at han var meget disiplinert og hver dag jobbet i sin skrivestue fra seks på morgenen til klokken 12.00 midt på dagen. Målet var å skrive 900 ord om dagen. Til sammenligning har denne teksten nå passert 360 ord – inkludert overskrift og mellomtitler – og kanskje blir den også 900 ord før sluttstrek settes. Men forventer ingen Nobel-pris i litteratur slik Hemingway ble hedret med i 1954.

Har forresten lest at også Ari Behn skriver sine tekster på morgenkvisten – og at Trygve Hegnar skriver sine ledere og kommentarer før vi andre har kommet oss ut av pysjen. Lurer faktisk på hva samme Hegnar gjorde i avisfrie påskedager? Skrev for lager og senere publisering? Hemingway hadde sin mest produktive periode i de nesten 10 årene han levde i Key West.

En smeltedigel av mennesker

Datidens Key West var ikke som nåtidens, men selv om byen av naturlige grunner både er turistifisert og kommersialisert, har den beholdt mye av sin opprinnelighet. Her er ikke digre motorveier og et down town med skyskrapere. Tvert i mot er sentrum av den tross alt vesle øya svært godt bevart med masse sjarmerende småhus, forretninger, cafeer og restauranter. I den kubanske restauranten er mange av de ansatte opprinnelig fra Cuba – 90 miles – 144 kilometer unna. Fotografen som tilbyr oss gratis familiebilde og kommer tilbake med bildet – og vil selge oss ytterligere to bilder for til sammen 20 dollar – er russisk. Den hyggelige ekspeditrisen i klesbutikken, kommer fra Moldova. I det hele tatt synes Key West å være en smeltedigel av mennesker fra alle verdenshjørner. Dette inntrykket forsterkes av at cruiseskipet «Enchantement of the Seas» ligger i havn denne dagen på sin ukentlige fire-dagers rundreise fra Miami.

CRUISE«Enchantement of the Seas» bringer cruiseturister og flere kunder til butikkene og spisestedene i Key West.

-Cruiseturistene betyr mer liv og større omsetning, bedyrer vår nyfundne venninne fra Moldova og bekrefter at den er feil, oppfatningen mange i Norge har om at cruiseturistene ikke bidrar noe særlig til næringslivet i havn.

Tre dager fra Fort Lauderdale

Selv hadde vi en kveld og to fulle dager Key i West. Det er naturligvis alt for lite. Dagstur til Key West fra Miami, som vi også har sett annonsert, lyder også ganske tvilsomt. Med egen leid bil brukte vi tre fulle dager fra Fort Lauderdale der Norwegian-flyet landet – helt ut til Key West. Da hadde vi lagt inn besøk ved flere attraksjoner underveis, men erfaringen er at selv på en vanlig hverdag er trafikken stor – og avviklingen ganske treg. Veien er stort sett to-felts og langt fra motorveistandard, med unntak av noen få kilometer. Tvert i mot er det masse lokaltrafikk i tillegg til den travlere gjennomgangstrafikken.

FØRSTE GANG I AMERICAGodt med solid kjøretøy – og hvorfor ikke en Mustang når du først er on the road again.

Fartsgrensene er lave som i hele USA, og varierer mellom 56 og 88 kilometer i timen, med 72 som vanligste hastighet. Dette gir en rimelig og relativt trygg trafikk, men den krever også stor oppmerksomhet på grunn av plutselige stopp i køen når noen skal svinge av til høyre eller  venstre – og når nye biler vil inn og skal ha sin plass. Samtidig er det mye å se underveis, og da er det viktig ikke å glemme bilen foran deg. Plutselig bare står den der!

Dreier seg mest om sjøen og havet

Som sagt skulle vi ønsket oss mer tid i Key West. På Ibis Bay Beach Resort (som ikke må forveksles med den franske hotellkjeden IBIS) hadde vi et nydelig rom med utendørs hengekøye og vakker utsikt over havet. Et stort svømmebasseng med solstoler inkludert, var også fristende både etter den enkle kontinentale frokosten, og etter byturen på ettermiddagen. Klokken seks hver ettermiddag var det dessuten daglig hai-mating.

-For å vise både unge og eldre at haiene ikke er farlige, som resort-verten Paul Metha ( stort intervju senere) uttrykte det.

I det hele tatt dreier det meste seg både i Key West og på Ibis Bay om sjøen og havet. Rett utenfor rommet vårt kunne vi leie vannscootere – eller bli med på nattlig kano- eller kajakktur. Paraseiling, snorkling, jetski-tur eller oppleve delfiner i sitt rette element stod også på meny-listen sammen med eco-tur, besøk på korallrev, eller seiltur i solnedgangen. Og om ikke dette skulle være nok, står også en helikopter-tur på opplevelseslisten, men vi valgte å holde oss på bakken. Oppleve Key West med minitog , buss og til fots. Og apropos til fots – i Key West heter det at om du få sand fra Key West i skoene, så vil du alltid vende tilbake. Ja, Jeg fikk sand i skoene – og ja – vi kommer gjerne tilbake.

Også for å gjenoppleve dagens klimaks – solnedgangen – og opplevelsen og showene sammen med et tusentall mennesker på Mallory Square, Key West.

Og for å ha det sagt – dette ble nesten 400 flere enn Hemingways 900 ord og ferdigskrevet først tidlig ettermiddag, men så startet jeg da heller ikke seks på morgenen!

 

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Florida Keys er et arkipel, en streng med rundt 1700 øyer i sørøstlige USA. De begynner ved Floridahalvøyens sørlige odde, rundt 24 km sør for Miami, og går i en bue sørvestover og siden vestover mot Key West, som er den vestligste av de befolkede øyene, og videre til de ubebodde Dry Tortugas. Øyene ligger langs Floridasundet som deler Atlanterhavet i øst fra Mexicogulfen i vest og definerer en av Floridabuktens ender. Øyene hører til fylkene Monroe og Miami-Dade.

 

 

Ernest Miller Hemingway (født 21. juli 1899 i Oak Park, Illinois, død 2. juli 1961 i Ketchum, Idaho) var en amerikansk forfatter av romaner og noveller, blant annet med utgangspunkt i egne erfaringer fra den første verdenskrig, den spanske borgerkrigen, og den andre verdenskrig. Blant hans mest kjente bøker er Og solen går sin gang (1926), Farvel til våpnene (1929), og Den gamle mannen og havet (1952).

Hemingway inspirerte unge forfattere verden over med sin «isfjellteknikk»; den knappe, konsise minimalismen og tilsynelatende nøytrale prosaen med utstrakt bruk av underliggende meninger. Hans fortellinger hadde betydelig innflytelse på utviklingen av skjønnlitteraturen på 1900-tallet, og han fikk Nobelprisen i litteratur i 1954.

 

 

Kommentarer

Annonse