Annonse

Guggenheim museet i Bilbao Pressemeldinger

Spennende vinreise til Baskerland og Rioja

Langhelg i Baskerland fra 30. september til 4. oktober

Bli med «Vinreiser og opplevelser på streiftog til Baskerland. Den hyggelige og sjarmerende byen Bilbao er første stoppested. Her koser vi oss med tapas og god lokal vin. Deretter besøker vi byen Guernica der vi finner det baskiske parlament. Videre langs kysten ligger badebyen San Sebastian, som vi også besøker.

Deretter reiser vi en tur sørover i det kjente vindistriktet Rioja. Her besøker vi noen av vinhusene i de to vinområdene Rioja Alta og Rioja Alavesa.

Dag 1: Vi blir kjent med Rioja

Dagens reisestrekning: Oslo-Haro

Vi reiser med KLM fra Oslo kl 11:50 og lander i Bilbao kl 16:25. Deretter går turen fra flyplassen og sørover til det kjente vindistriktet Rioja. Her skal vi besøke noen av vinhusene i Rioja Alta og Alavesa, som er blant stolthetene i den spanske vinproduksjon. Det som er litt interessant er at baskerne mener at også dette er en del av Baskerland (noe trolig resten av Spania vil ha litt problem med). Med gode veier er det lett å komme dit. Det er bare en times reise sørover fra Bilbao.

Vi kommer over et fjellparti og så har vi den den store høysletten rundt elven Ebro og «hovedstaden» i Rioja Alta, Haro, foran  oss. I denne byen ligger vinhusene tett.

DSC_1482

Også denne byen er kjent for god mat og drikke, så vi trenger ikke gå langt for å finne det.

Etter at vi har lastet av vår bagasje på Hotel Arrope midt i Haro, får vi litt tid på egenhånd til å gjøre oss litt kjent med byen. Det er viktig å få med seg at i denne byen åpner ikke restaurantene før kl 20:30. Vi har funnet fram til en koselig liten restaurant – typisk for området – og går samlet fra hotellet. Der får vi smake på lokale spesialiteter.

Dag 2: En av stolthetene i Baskerland

Dagens reisestrekning: Haro-Eltziego-Cenicerio-Haro

Vi begynner dagen med et besøk i byen Eltziego der vi finner vinhuset Marques de Risqual. Vinhuset er det første som ble etablert i dette området og startet sin produksjon rundt 1860. I 2004 engasjerte vinhuset den

kjente amerikanske arkitekten Frank O. Gehry (samme som tegnet Guggenheim-museet) til å lage et nytt hovedkontor for seg. Det endte opp som et luksus-hotell i hypermoderne stil. Så her finner vi de gamle bygninger fra den gang i forening med det hypermoderne.

Etter en omvisning og vinsmaking på vinhuset går vi ned til sentrum av byen for å smake på en ekte Rioja- meny til lunsj.

Etter lunsj forflytter vi oss til nærmeste naboby – Cenicerio. Her finner vi vinhuset Marques de Caceres. Dette er et forholdsvis nytt vinhus, men har satt sin ære i å produsere etter tradisjonelle metoder. Samtidig legger de stor vekt på å kunne produsere viner som folk vil ha. Foruten de tradisjonelle Rioja-vinene finner vi viner som er «skreddersydd» for bestemte markeder.

Etter besøket i Ceniciero returnerer vi til Haro, der vi får litt tid på egenhånd, før vi samles for å spise middag.

Dag 3: Sjarmerende Bilbao

Dagens reisestrekning: Haro-Bilbao

Etter frokost skal vi besøke vinhuset Bodegas Muga, som er et av de tradisjonsrike vinhusene i byen. Bodegas Muga ble etablert for 100 år siden like ved jernbanestasjonen i byen. Etter kort tid kom det raskt flere, og i dag ligger vinhusene så tett at det er ikke mer en et par meter mellom dem. Her er kvalitetskontrollen streng. Enkelte år blir ikke alle vinene produsert, siden vinmakeren ikke er 100% fornøyd med druene. Da selger de heller druene til en annen vinmaker. Vinene fra dette vinhuset finnes på Vinmonopolet, men prisene begynner på litt over 200 kroner, og deretter går det bare oppover.

DSC_1464

Deretter forlater vi Haro og kjører ned til kysten og til Bilbao. Etter å ha lastet av bagasjen på Hotel Conde Duque midt i sentrum, får vi først litt tid til å vandre på egenhånd. Noen vil kanskje titte litt på det kjente Guggenheim museet. Det var i 1994 at Guggenheim-museet begynte å ta form på den gamle industritomta i Bilbao. Da hadde den kjente amerikanske arkitekten Frank O. Gehry allerede jobbet i noen år med å utforme modeller som til slutt skulle bli museet. Utenpå de store betongstrukturene skulle titanplater dekke

overflaten. I dag har det bidratt til å sette Bilbao på verdenskartet. Det ligger kort vei fra hotellet rett over på den andre siden av elven Nervion, som renner tvers gjennom byen.

Andre vil kanskje se byen ovenfra og vil prøve banen opp til toppen av åsen. Startpunktet er rett bak hotellet. I Bilbao finner vi også endestasjon for ikke mindre enn to jernbanelinjer. Både det nasjonale jernbanenettet og det lokale i Baskerland. For de som besøker Baskerland alene er det greit å merke seg at du kommer lett rundt til de forskjellige byene ved hjelp av lokale tog.

Jernbanestasjonen er flott og vel verd å se.

Vi møtes og går samlet langs elven bort til Gamlebyen. Der har vi bestilt lunsj.

Etter lunsj møter vi en guide som vil ta oss med på en vandring rundt i Gamlebyen. Etter omvisningen får vi litt mer tid til å gjøre oss kjent med byen før vi møtes for å spise middag. Det skal vi gjøre på Cafe Iruna, som ikke er en hvilken som helst kafe. I følge reiseguider som Lonly Planet er dette den eldste restauranten i Bilbao.

Den har en maurisk stil og omtales som «Den gamle dame». Her skal vi få en pintxosmeny (baskiske tapas) som består av de mange ulike typer pintxos som finnes.

Dag 4: Tragedien i Guernica

Dagens reisestrekning: Bilbao-Guernica-San Sebastian-Bilbao

Etter frokost kjører vi til Guernica. Byen skrev seg inn i historien mandag 26. april 1937, da Franco, under den spanske borgerkrig, fikk hjelp av tyske bombefly til å bombe i stykker sentrum av byen. Vi får med oss en guide, som vil fortelle mer om dette.

Rundt halvparten av befolkningen ble drept. I dag finner vi en reproduksjon av Picassos fresco-maleri «Gernika»

på en vegg like ved parlamentet. Det sies at den tragiske mandagen var det markedsdag i Guernica (det er det hver mandag), så det var ekstra mange mennesker i sentrum av byen. Det baskiske parlamentet er noe av baskernes stolthet. Inne i bygningen finner vi fantastisk utsmykkede lokaler, ikke minst parlamentssalen. Det var såvisst ikke tilfeldig at parlamentet ble lagt akkurat i denne byen. Dette har vært et spesielt sted for baskerne helt siden middelalderen. Utenfor parlamentsbygningen finner vi den hellige baskiske eika, der spanske konger gjennom århundrer har sverget at baskerne skal få beholde sitt indre selvstyre. De som forventer å finne en eik fra middelalderen i hagen utenfor, blir nok skuffet. Alt levende har sin levetid, også et eiketre. Så dagens eik er rundt 20 år gammel (men den forrige som er betydelig eldre finner vi godt tatt vare på ved siden av).

Matbyen San Sebastian

Men vi stopper ikke vår reise der. Vi fortsetter videre til San Sebastian. Selv om den ligger åpent ut mot Biscaya- bukta, er den kjent viden om som den store badebyen og sommerferiestedet her oppe. Og det er lett å forstå med flere kilometer med fantastiske strender. Mest kjent er Concha. I følge bøkene skal det være et paradis for de som er glad i surfing. Byen var rundt forrige århundreskifte en stor turistby for den spanske kongefamilien og adelskapet. Den er som de fleste kystbyer preget av fiske og pittoreske havnekvarter, men der fiskebodene lå før finnes i dag eksklusive fisk- og skalldyrsrestauranter.

Vi starter vårt besøk med lunsj på en av de mange spennende restauranter vi finner der. Etter lunsj møter vi vår guide, som vil vise oss rundt. Det kan være greit når vi er her for første gang i de mange smale gatene. For eksempel er kirken San Vincente (byens eldtste) verd et besøk. Her finner vi flere flotte kunstverk helt fra det 16. århundre. Men vel så mange kjenner byen for all den gode maten vi får servert i mange av de koselige små restaurantene vi finner i blant annet Gamlebyen.

Etter vandringen i San Sebastians smale gater, kjører vi tilbake til Bilbao. Her skal vi besøke Aingeru Etxebarria Escuela for å lære litt om hvordan vi kan lage de baskiske spesialiteter pintxos. Siden vi har kommet til siste kvelden vår i Baskerland, skal vi kose oss litt ekstra. Først får vi en velkomstdrikk. Deretter skal vi lage første del av det tre retters måltid vi skal ha som middag.

Foruten pintxos som vi selv ha laget, får vi en hovedrett og en dessert.

Dag 5: Farvel til Baskerland

Dagens reisestrekning: Bilbao-Oslo

Denne dagen tar vi farvel med Bilbao. Vi sjekker ut fra hotellet etter frokost og kjøres til flyplassen.

Vi lander i Oslo etter ruten kl 15:40.

Prisinformasjon

Turen koster kr 13 417,- for en person i delt dobbeltrom (tillegg for enkeltrom 1 700,-).

Prisen inkluderer:

Fly Oslo/Bilbao tur/retur.

  • Hotell – 4 netter på hotell i Haro/Bilbao.
  • Helpensjon i 4 dager (4 frokoster, 4 lunsjer, 4 middager).
  • Lokal transport i Baskerland.
  • Vinkurs med spanske viner.
  • Vinhusbesøk hos tre vinprodusenter med vinsmaking.
  • Reiseleder – vin- og matekspert Cathinka Dege er reiseleder og med fra Oslo.

Prisen inkluderer ikke:

Inngangspenger for severdigheter som ønskes besøkt i tillegg til de som står i programmet.

  • Tips til guide og sjåfør.

Gruppen vil normalt ikke være over 15 personer, så det er lurt å være tidlig ute.

Ønsker du å spørre om noe kan du gå inn på lenken: Spørsmål

  • Ønsker du å delta på denne reisen kan du gå inn på lenken Påmelding

Ønsker du direktekontakt kan du ringe Vinreiser og opplevelser på: +47 906 83 889

 

Kommentarer

Annonse