Annonse

Aktuelt

Stadige utbrudd av kolera i Asia, Afrika og Sør-Amerika

Mange nye tilfelle på Zanzibar

Kolera rammer også turister og er en av årsakene til diaré på reise.

Også populære steder for vestlige turister som Thailand, Zanzibar, Cuba og Tanzania er rammet.  WHO har blant annet meldt om mange nye tilfeller på Zanzibar. 

Kolera er en smittsom mage/tarm sykdom som i løpet av få dager kan gi voldsom diaré. Smitten skjer gjennom drikkevann og matvarer, spesielt fisk og skalldyr fra forurenset vann, samt frukt og grønnsaker som er behandlet med forurenset vann. Turister opplever gjerne milde symptomer, men det kan være nok til å få ferien ødelagt. I noen tilfeller oppstår imidlertid så kraftig diaré at lege må kontaktes.
10.000 døde av kolera på Haiti siden 2010.
Naturkatastrofer gir ofte utbrudd av kolera. Haiti var ikke berørt av kolera før jordskjelvet i  2010, etter det har de vært hardt rammet. Nå sist i oktober medførte stormen Matthew til at de fikk nye utbrudd.  WHO rapporter at man forbereder seg på å vaksinere 800.000 personer som befinner seg i de verst rammede områdene.
Kolera hos de reisende
Kolera kan også ramme turister og er en av årsakene til diaré på reise. Kolerabakterien gir en akutt tarminfeksjon og bakteriene spres via dårlig håndhygiene, vann og mat. Inkubasjonstiden er kort, 2-3 dager, og personer som ikke har et svakt immunforsvar får som regel en mildere form som ikke er lett å skille fra «vanlig diaré». Det er vanskelig å si noe om hvor vanlig denne årsaken er ettersom man sjelden tar noen prøver.
Urent drikkevann og skalldyr
Kolerabakterien finnes i Asia, Afrika og Sør Amerika. Utbrudd skyldes ofte urent drikkevann og skalldyr, men smitter også via mat og dårlig håndhygiene. Symptomfrie bærere av bakterien kan spre sykdommen opp til 14 dager etter infeksjon, uten å vite det. Sykdommen rammer mage og tarmsystemet og fører til diaré og uttørring.
Syv gode råd
Syv alminnelige råd som pleier å gis til de reisende for å redusere risikoen for turistdiaré forårsaket av kolerabakterien*

  1. Maten bør være gjennomstekt eller gjennomkokt
  2. Spis grønnsaker som du skreller, unngå grønnsaker eller frukt som kan være skylt i urent vann
  3. Ikke spis mat som har stått fremme lenge, for eksempel ved en buffé
  4. Drikk kun vann fra flaske
  5. Vask hendene ofte
  6. Tørre varer som kaker, kjeks og brød er oftest sikkert

*men vær bevisst på at i praksis er det vanskelig å unngå smitte ved å følge disse rådene, ettersom det er umulig å påvirke restauranters og andre personers hygiene.

Kontakt lege eller vaksinasjonsklinikk før din reise. Det finnes blant annet en drikkevaksine mot kolera som ordineres av leger og vaksinasjonsklinikker.

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse