Annonse

BILDILLA:Stig kjøpte denne Ford Woodien før hotellet sto ferdig. Reisemål

Stig Fische på Støtvig

Det første foretningsmannen Stig Fische(69) tenkte da han våknet på GAMLE Støtvig hotell etter en gedigen feiring av bestevennens 60årsdag var at her må noen gjøre noe. Han så seg rundt i det loslitte gamle hotellet og bestemte seg for at noen, det måtte bli han.

Året var 2006 da Fische ringte eieren av hotellet og spurte om han ville selge, men det skulle gå to år før svaret kom: Ja! Det gamle hotellet ble revet og i 2013 sto det nye prakthotellet ferdig.

Stig Fische og jeg sitter sammen i det ni-koselige biblioteket på Støtvig hotell. Han byr på vann med bobler til meg, og en pils til seg selv fordi» det er etter arbeidstid», forteller han. Stemningen forsterkes av det selvspillende flygelet! plassert rett utenfor døra, ingen penger ut der til pianisten altså.

KOM HJEM

-Selv om jeg egentlig er en gammel bruktbilselger, så var jeg likevel ikke helt «på jordet» når det gjaldt hotelldrift, ler foretningsmannen Stig Fische. Jeg hadde i mange år eid Dr.Holms hotell på Geilo, og det hadde gått forholdsvis bra. Jeg traff til og med min nåværende særboer Liv der og det er mer enn tjue år siden nå. Men jeg hadde en fortid på Larkollen og dit ville jeg gjerne tilbake.

Stig kom til Rygge og Larkollen som trettenåring da stefaren hans ble stasjonssjef på Rygge flyplass i 1960. Der ble han boende til han fylte 21, deretter fulgte 35 år i Trondheim hvor han slo seg opp som nevnte bruktbilselger med blant annet Honda, grunnla Budget bilutleie, investerte i eiendom i tillegg til kone og fire flotte døtre. I 1994 overtok han ærverdige Dr.Holms hotell som var lagt ut for salg etter konkurs.

-Det var ingen andre som ville kjøpe hotellet, så jeg slo til og fikk det til røverpris, spøker hotellkongen. Jeg fikk med en diger gjeld på kjøpet, men i ettertid var det en god investering for meg, fortsetter han. Det måtte jeg dessverre selge da jeg så skulle kjøpe Støtvig hotell, banken mente jeg hadde lånt nok. Faktisk måtte jeg selge unna flere ting, for å få råd til dette prosjektet, smiler han og skuer utover sitt paradis, et vakkert hotell nettopp kåret av Tripadvisor som landets beste hotell.

NORGES BESTE HOTELL

[bxslider id=»stotvik»]

-En pris jeg er særdeles stolt av, siden det er gjestene selv som står bak den, forteller Stig. Det var ingen selvfølge at det skulle bli en så stor suksess da vi startet. Store deler av lokalbefolkningen, med forfatter Jon Michelet i spissen, protesterte høylytt mot planene. De ville verken ha noe nytt eller en riking som kom og tok seg til rette. Jon Michelet skrev sågar en krimroman herfra med meg som skurk i boka, humrer Stig og forteller at han dro sporenstreks inn til Oktober forlag og kjøpte restopplaget. Den boka er rammet inn og hengt på veggen og dessuten blitt gitt i gave til mange andre. Vil du ha et eksemplar, kanskje? spør han leende.

Etter den grandiose åpningen av hotellet i 2013 er imidlertid alle fornøyd med innsatsen, både lokalbefolkningen og de fleste andre gjester.

-Jon Michelet er en av våre faste gjester, han kommer og svømmer regelmessig i det flotte svømmebassenget vårt, men nå er han jo blitt kapitalist selv, kommer det spøkefullt fra hotellsjefen. Eller den åndelige lederen som han selv titulerer seg som.

320 millioner kroner måtte til for å bygge hotellet på tomta med den vakre utsikten. Stig Fische forteller at alt interiøret har han selv stått for, sterkt påvirket av stilen i New England på østkysten av USA. Marthas Vinyard og områdene rundt, gjort verdenskjent som feriestedet til Kennedyfamilien er den største inspirasjonskilden for Stig, og hotellet har da også en egen bowlingbane i kjelleren, en ordentlig amerikansk «Diner» med jukebox hvor favorittartistene Elvis og Frank Sinatra spilles og egen kino.

SWIM IN-SWIM OUT

Likevel, det er svømmebassenget som er husets trekkplaster. Etter å ha prøvd det selv, må jeg bare gi meg ende over. Du starter inne i den vakre spaavdelingen, hvor det for øvrig henger en enorm hai over bassenget kjøpt i Amerika av Stig fordi den var kulisse i den aller første Haisommerfilmen. Når du nærmer deg vinduene åpner to små skyvedører seg og du fortsetter svømmeturen ut på terrassen med vakker fjordutsikt. Det spruter vann opp fra dyser og opplevelsen er fantastisk. Ikke rart Jon Michelet trives her….Her har barn kun adgang søndag formiddag, ellers skal det være et rolig sted for voksne.

-Mine fire døtre, som alle er engasjert i hotellet på en eller annen måte, er ikke alltid enig med meg der,ler Stig. De har gitt meg 9 barnebarn og ønsker kanskje litt mer barnevennlig politikk på det området. Jeg er nok en plage for de som driver hotellet, jeg blander meg opp i alt. Heldigvis har vi mange dyktige ansatte, folk fra over 20 ulike nasjoner og det går veldig greit. Alle døtrene har egne yrker, men har en fot innenfor og interesserer seg heldigvis for «babyen» min.

Maten som serveres på Støtvig kaller Stig for ureist mat. Mest mulig av råvarene kommer fra Østfold, og det siste er et tett samarbeid med en lokal urtehage. Dette skal familien videreutvikle sammen med urtehagen.

-Vi har mange planer, og vi har ofte temahelger med havets festbord, jorda rundt med mat fra ulike land og til våren blir det kanskje en Sinatrahelg her, med filmer og musikk fra en av verdens største entertainere, avslutter en entusiastisk hotelleier og rusler ut på gårdsplassen for å ta imot sin kjære særboer som kommer fra Geilo. Han løfter på stråhatten og ønsker meg velkommen tilbake.

 

 

 

Kommentarer

Annonse