Annonse

Respekt for thaienes sorg vil være i fokus og bli håndhevet. Aktuelt

Thai-kongens død vil merkes

Ingen grunn til å revurdere reiseplanene

Om få uker starter høysesongen for feriereiser til Sørøst-Asia.  Det er et Thailand i offisiell sorg som møter solhungrige nordmenn.
Og de vil merke at også turismen – en av landets viktigste næringer – er berørt av kongens død.  Hvor mye, og hvor lenge gjenstår å se. Uansett er det ingen grunn til å revurdere reiseplanene om man har Thailand i kikkerten. Hvert år besøker rundt 150.000 nordmenn «Smilets Land».  De er en liten del av de rundt 10 millioner turister som besøker Thailand i år.
Fester og nattklubber rammes sterkest
De tydeligste tegnene på landesorgen vil man se i den første måneden etter kongens død, det vil si fram til 13. november. Bangkoks Red Light District skal være stengt i denne perioden, og barer og nattklubber er underlagt midlertidige og begrensede skjenketider. Disse kan variere fra distrikt til distrikt.  Det vil være varierende forbud mot å drikke alkohol på offentlige steder, likeså å spille høy musikk. Det er rapportert at enkelte distrikt ikke tillater musikk eller underholdning i sørgemåneden. Kjent Månefestival ble avlyst
På øya Ko Phangan er det hvert år blitt arrangert et Full Moon Beach Party – et arrangement som har tiltrukket seg tusenvis av festglade ungdommer fra hele verden. Festen skulle gått av stabelen 17. oktober, men ble avlyst pga Thai-kongens død.
Ett års sørgeperiode «light»
Når den første sørgemåneden er over, gjenstår 11 måneders offisiell sørgeperiode hvor all offentlig  virksomhet vil bli fri for underholdning og show og hvor kravene til å vise respekt overfor thaienes sorg vil være i fokus og bli håndhevet.   Thaiene selv skal bære sorte eller hvite klær.  Farging av gamle klær for dem som ikke har råd til å kjøpe nye, er allerede igangsatt.
Kongens betydning var større enn hva vi kan forstå
Vi fra vesten forstår kanskje ikke hvor viktig Thai-kongen var for thaiene.  Kong Bhumibol satt over 70 år på tronen, og er den eneste kongen de aller fleste thaier har kjent. Han var et samlingsmerke for de fleste i politisk urolige tider, og har vært med på å dempe de sosiale, religiøse og politiske spenningene landet har hatt i lengre tid. Vi har nok latterliggjort thaienes strenge reaksjoner overfor egne innbyggere og utlendinger som har vist manglende respekt for kongen. I vår verden er det å bli fengslet for flere måneder bare fordi man har pekt nese til en avisside hvor kongens ansikt var portrettert, både ubegripelig og uforenelig med vår oppfatning av retten til å si og mene hva man vil.  Vi kan imidlertid ikke kreve at våre verdier og vårt syn skal overkjøre andre lands lovgiving og normer.
«Vis respekt!»
Jeg tror ikke at turistene vil merke mye forskjell når den første sørgemåneden er over, men det vil bli forventet at turister viser respekt i minst like stor grad som før. Å gå med fargeskrikende klær, opptre støyende og respektløst, eller å fornærme sørgende thaier på annen måte, vil bli møtt med reaksjoner.   De aller fleste norske turister kommer ikke i nærheten av konflikter med lokalbefolkningen som følge av sørgeperioden. Men med mine 26 års erfaring i reiseliv og turisme, vet jeg at det nok er en liten, men hard kjerne turister av alle nasjonaliteter, som ikke liker oppfordringer til moderert oppførsel.
Det er jo et tankekors at enkelte oppfatter det å bli oppfordret  til å vise vanlig folkeskikk,  reduserer  feriegleden for dem …

 

 

 

 

 

 

Kommentarer

Annonse