Annonse

Forbruker

Travellers Club for reiseglade nordmenn

Travellers Club (TC) -en forening for bereiste menn, som møtes hver onsdag i klubbens egne lokaler i Josefinegate i Oslo. På møtene servers det mat og drikke og annen hver onsdag er det foredrag. Naturlig nok dreier de fleste seg om reisevirksomhet rundt hele kloden. TC har i dag 120 medlemmer hvorav 35-40 gjerne stiller på møtene.

I januar 1928 fikk en rekke bereiste menn i Oslo tilsendt et brev fra forfatter F.D. de Vauvert. Han inviterer til et møte 23. januar klokken 20 for å drøfte dannelsen av en reiseforening for menn. Den kvelden ble «Trampelaget» stiftet, og navnet ble siden forandret til «Travellers Club». 89 år senere er den unike klubben i bedre forfatning enn noen gang.

Travellers Club (TC) er altså en forening for bereiste menn, og den har møte hver onsdag i klubbens egne lokaler i Josefinegate i Oslo. Under møtene er det gjerne en tre retters middag som blir tilberedt på eget kjøkken, og annen hver onsdag er det foredrag, og naturlig nok dreier de fleste seg om reisevirksomhet rundt hele kloden. TC har i dag 120 medlemmer hvorav 35-40 gjerne stiller på møtene. Blant tidligere medlemmer finner vi navn som Per Høst, Thor  Heyerdahl og mange andre reiseglade og profilerte menn. Blant gjestene fra før århundreskiftet finner vi blant annet Kong Olav som gjerne kom når det sto erter, kjøtt og flesk på menyen. På veggene i TC finner vi klenodier som medlemmene har tatt med seg fra hele verden.

Eventyrere med Examen Artium
Jeg har hatt gleden av å være medlem av TC siden 1993, og det året ble jeg også med på en storslagen reise til Martinique, Caracas, Orinoco og Andesfjellene. Men det var bare den første av de mange flotte reisene jeg har blitt med på i TC.

Pulsen på TC lar seg vanskelig beskrive. Under møtene og reisene er det en egen stemning som man neppe finner andre steder. Den lar seg vanskelig beskrive, og må helst oppleves for at man skal forstå. Men noe kan kanskje defineres ved å gå tilbake til opprinnelsen i 1928.

Mennene som var med på å starte klubben hadde en fortid fra forløperen, «United  Tramps of  Norway» som ble etablert i 1925. Klubben ble nedlagt ganske raskt, men de fleste av medlemmene ble en del av TC som altså ble etablert i 1928. Mange av de tidligste medlemmene må karakteriserer som det vi i dag kaller eventyrere. Hør bare kravene for å bli tatt opp som medlem den gang: Kandidaten må ha oppholdt seg minst ett år utenfor Norden uten økonomisk eller annen støtte hjemmefra. Men han var ute måtte han ha utført arbeid som ikke har noe å gjøre med hans normale «borgerlige virksomhet». Dessuten måtte kandidaten ha Examen Artium!

Fra Borneo til Calcutta
Men se litt på det som skjedde på TCs stiftelsesmøte, begivenheter som senere er blitt beskrevet: Det hadde visstnok aldri vært en større samling av eventyrere enn på denne dagen. Det var 40 karer fra alle samfunnslag som bare hadde en ting felles; de hadde trampet.

Til å begynne med satt alle og skumlet på hverandre. Men snart begynte de å åpne seg og samtalene tok form, og man fikk hørte en forhenværende hodejeger på Borneo i ivrig samtale med en forhenværende badetjener i Calcutta og en tidligere kameldriver fra Sahara som oppfrisket gamle minner med en bartender fra Durban.

Før vi setter oss til bords

I årene som kom utviklet klubben seg som en spill levende forening der det var stas å være medlem. De opprinnelige medlemskriteriene var ikke skapt for fremtiden, og etter hvert ble de stille og rolig lagt på is. Også i dag har de aller fleste medlemmene solid reisepraksis bak seg., men i andre sammenhenger. Eventyreren er erstattet av diplomaten, forretningsmannen, sjømannen, journalisten – og en og annen eventyrer som fremdeles krysser landjorden og verdenshavene.

Egen gård i 1953
1953 ble et merkeår for klubben. Da fikk den sin egen gård i Josefinegate, en bygård som generøst ble donert av noen av medlemmene den gang.

For mange av medlemmene ble og er klubben i dag som deres andre hjem, fjernt fra arbeidsdagens og andre trivialiteter. I årene etter krigen var det ofte lange møteaftener som ikke sluttet før ved fire- eller femtiden. Noen varte sågar til neste formiddag. Men det var den gang det.

Travellers Club er ikke alene, men har broderklubber både i Gøteborg, Malmø, Stockholm, København og Helsingfors. Under årsmøtene i Stockholm er gjerne Kongen til stede. Det er også en klubb i London, den første i sitt slag, og et par i USA.

Har du lyst til å bli bedre kjent med TC?  Da er det bare å gå inn på vår hjemmeside – travellersclub.no.

 

Kommentarer

Annonse