Annonse

På Aker Brygge er det attraktive leiligheter som mange Airbnb-kunder sikkert ønsker å leie en uke eller to Reisemål

70 milliarder og en suksess på rekordtid

«Greit hvis vi ønsket å låne en flaske vin under «påkommende» situasjoner, og tilliten ble selvfølgelig gjengjeldt.»

Tekst og foto: Alf G. Andersen

KØBENHAVN (NyeReiselivsavisen) I løpet av få år er Airbnb blitt et nytt begrep i internasjonal turisme. Enkelt beskrevet er Airbnb en markedsplass for utleie og leie av private hus og leiligheter over hele verden. Selskapet ble etablert i San Fransisco i 2008 som en fiks ide av noen gründere som mener at her er mye å hente ved at både leier og utleier samarbeider. I løpet av få år har det vokst til å bli en verdensomspennende virksomhet. Airbnb tilbyr sine tjenester på nett, både når det gjelder leie og utleie.

Omfanget i dag er formidabelt. Nettstedet tilbyr mer enn 500.000 overnattingssteder i 192 land i mer enn 33.000 byer, og man leier alt fra 1500 slott og borger til 620 enkle trehytter – og mellom det de andre 1,2 millionene utleieenheter som ligger ute på nett.  I Oslo alene er det 600 overnattingssteder, og antallet er økende. nyeReiselivsavisen kan vise til utleiere som i løpet av året tjener titusener, eller mer, på å leie ut. Systemet synes også å fungere svært så bra.

Først Nerja – så København

nyeReiselivsaivsen har hatt kontakt med leietagere som er svært så godt fornøyd med det de oppnådde ved å knytte kontakter på nett. En av dem er Henning Andersen som to ganger har benyttet muligheten for seg og sin familie. Første gang var i fjor da han leide en leilighet i den spanske småbyen Nerja, ikke langt fra Malaga. Den andre gangen var i sommer da han leide en utmerket enebolig i bydelen Amager i København.

Et glimt fra stuen i villaen som Henning Andersen leide i København

Et glimt fra stuen i villaen som Henning Andersen leide i København

– Jeg fikk kontakt med eieren via Airbnb på nett. Jeg fikk se bilder av huset og slo til – heldigvis. For det var et godt valg. Villaen lå idyllisk til, den var romslig og godt utstyrt. Tre soverom, to bad, store oppholdsrom, et tidsmessig kjøkken utstyrt med alt vi, to voksne og ett barn, trengte for å lage mat – både til oss og til våre gjester. Noen dager hadde vi mine foreldre på besøk, og det fungerte svært så bra.

 

 

10.000 for hel uke

– Prisen?

– Den var akseptabel. 10.000 kroner for en hel uke for denne villaen som også er omkranset av en deilig hage. Det var altså plass til to-tre familier. Det var all verdens komfort og vi forholdt oss til en svært så seriøs utleier. Han møtte opp ved ankomst, viste oss rundt og forklarte det vi burde sette oss inn i. Ikke bare det. Han stolte hundre prosent på sine gjester. I stuen var det en velfylt vinhylle, og i skapet under drinker en masse. Greit hvis vi ønsket å låne en flaske vin under «påkommende» situasjoner, og tilliten ble selvfølgelig gjengjeldt med at det var status quo i vinhyllene da vi dro.

Henning Andersen hadde faktisk ikke en eneste detalj å sette fingeren på da besøket var omme. Dette kommer han ganske sikkert til å gjenta.

Hvis du lurer på hva Airbnb står for, er det bare å fordype seg i nettadressen til selskapets opprinnelige nettsted: airbedandbreakfast.com.

Amerikanske gründere

Det er for øvrig amerikanerne Brian Chesky og Joe Gebbia som står bak den geniale løsningen. I 2007 etablerte de et selskap de kalte AirBed & Breakfast. Den gang ønsket amerikanerne å gå videre med sin ide om å leie ut egen leilighet. De innredet et rom på loftet til et «bed and breakfast»-konsept som ga plass til tre gjester på gulvmadrasser. Rommet ble raskt leiet ut. I 2008 begynte snøballen å rulle, konseptet viste seg å være gull verd og i 2009 ble navnet Airbnb en realitet og i 2011 begynte selskapet å ekspandere internasjonalt.

Ikke bare for pengenes skyld

Hvem er det så som leier eller leier ut sine hus og leiligheter til hverandre? Folk flest, og meget tyder på at man ikke bare gjør det for pengenes skyld. For her er mye å spare. Ganske mange velger løsninger der leietager og boligeier bor sammen under leietiden. Det er åpenbart at når man velger en slik løsning er det fordi begge parter er sosialt anlagt, og har glede av et slikt flyktig vennskap. Det behøver for øvrig ikke å bli flyktig. Det er mange eksempler på at man ofte bor hos hverandre selv om de til daglig er skilt av et verdenshav eller 3-4 fire timers flytur.

Forholdsregler mot svindel

Men alle gode saker har også en mørkere bakside. Slik er det også med Airbnb. Flere svindlere benytter anledningen til å leie ut enheter de ikke eier. På reisenettstedet TripAdvisor kan man lese om leietakere som har blitt utsatt for slik svindel. Svindel kan neppe aldri helt forhindres, men det er forholdsregler for å forhindre misbruk. Det som ofte skjer i svindelsammenheng er at «utleier» ikke eier huset som tilbys utleid. Det inngås avtale, pengene overføres, og når utleier møter opp til oppgitt adresse er eier helt ukjent med at utleie har funnet sted. Men her bør det være en selvfølge at leietaker på forhånd sjekker at navn og telefonnummer samsvarer med adressen. Da er er det en enkel sak å avdekke svindelen.

Ved at utleie finner sted via Airbnb, blir transaksjonen sperret inntil besøkets andre dag.

Fjern spesielt verdifulle gjenstander  

Når man er utleier, anbefales at man for sikker hets skyld fjerner spesielt verdifulle gjenstander. Utleier møter gjerne opp når leietaker ankommer, og da er det naturlig å gi tips om severdigheter og attraksjoner i nabolaget.

I Sverige har for øvrig ordningen møtt andre stengsler, og de er av juridisk art. I Sverige er leie av bolig langt mer utbredt enn i Norge. Der har man ikke anledning til å leie ut en bolig man ikke selv eier. Dermed er det mange utleiere som har fått problemer i forhold til myndigheter og borettslag.

Fotball-VM i Brasil – en «gullgruve»

Delingsøkonomi er et nytt begrep som har festnet seg i omtalen av Airbnb og lignende selskaper. Kort sagt dreier dette seg om deling av menneskelige og fysiske ressurser. Professor Tor W. Andreassen omtaler fenomenet i en kronikk i Aftenposten der han viser til det som skjedde under fotball-VM i Brasil der det til tider nesten ikke var mulig å skaffe hotellrom under mesterskapet. Her tok imidlertid Airbnb et grep som koblet private utleiere med besøkende fra hele verden. Ifølge New York Times gjorde Airbnbs inngripen det mulig å ta imot 120.000 ekstra gjester fra 150 land! Utleierne tjente i gjennomsnitt kr. 24.000 – og det er det firdobbelte av ordinær månedslønn i Rio.

Verdsatt til 80 milliarder

Det unge selskapet Airbnb er utvilsomt en gedigen internasjonal suksess. Selskapet som ble etablert for bare få år siden skal nå være verdsatt til ca. 80 milliarder kroner! Fremgangen er så formidabel at man undrer seg over hvordan f.eks. hotellbransjen vil møte denne utfordringen. På det spørsmålet er det i dag ingen svar. Men det er ikke utenkelig at myndighetene etter hvert vil gripe inn og regulere virksomheten, blant annet med beskatning.

Det viser seg nå at også en rekke andre selskaper vurderer samme løsninger som Airbnb, det gjelder bilutleie og auksjonshus.

Kommentarer

Annonse