Annonse

Gina Engstrøm Svarthol og Richard Eide Sundal opplever en eksplosjonsartet vekst i turistindustrien i Siem Reap i Kambodsja Forbruker

Utplassert fra Fornebu til Kambodsja

To blide, norske ungdommer møter oss på «norske» Soria Moria boutique hotell: Gina Engstrøm Svartor, 24, fra Sørkedalen i Oslo – og Richard Eide Sundal, 26, fra Florø. De har vært utplassert her fra Petter Stordalen-eide Quality Hotell Expo på Fornebu siden oktober, og skal være her ett år. Samtidig er to fra Soria Moria i arbeid på Fornebu. Dette er et tre årig utviklingssamarbeid som i tillegg til de to hotellene inkluderer Fredskorpset.

SIEM REAP, KAMBODSJA (NyeREISELIVSAVISEN) Kristin Hansen fra Sandefjord startet hotellet i 2007. Det forklarer hvorfor klokkene på veggen i resepsjonen viser tiden i verdensbyene New York, Tokio, Sidney, London – og Sandefjord. Kristins ide var å bygge opp noe som de ansatte kunne drive videre selv. Nå har hun trukket seg ut og reist hjem fra Kambodsja.

«Mamma» har dratt

  • For alle de ansatte er det som om «mamma» har dratt, sier Richard. Han er selv utdannet kokk og har tittelen «Kitchen Manager» her nede. Gina har arbeidet i resepsjonen på Fornebu. Her i Kambodsja får hun muligheten til å prøve ut teoriene fra de tre-årige studiene i «Markedsføring og Ledelse av turistopplevelser», fra Høyskolen i Lillehammer. Hun har tittelen Sales and Marketing Manager, og vedgår at det er en krevende oppgave.
  • Bare i denne byen med 250 000 innbyggere, er det 1000 hoteller og gjestehus. Bare i fjor kom det 100 nye. Takket være Angkor Wat er turistindustrien i en eksplosjonsatet utvikling, og da gjelder det å følge med. Det er viktig å bygge nettverk, og gjerne med konkurrentene, slik at vi konkurrerer sammen. Vi bruker dessuten mye sosiale medier – særlig Facebook. Vi retter oss også mye mot expats og andre internasjonale mennesker som bor og arbeider her. Vi prøver også å være det norske alternativet, og siden dere har kommet hit, er tydeligvis dette vellykket?

«Interessant, unikt og annerledes»

Markedsfører Gina oppsummerer arbeidet her som «interessant, unikt og annerledes». I tillegg til det rene markedsføringsarbeidet, er både hun og Richard opptatt av å hjelpe ved å drive veiledning og få de ansatte på rett spor.

-Mye av det som skjer her i hotellet er selvsagt for oss, og må læres av de ansatte, sier Gina. – Dessuten har vi engelskkurs, og vi hjelper til slik at de får utdannelse. Vi har stort fokus på kunnskapsdeling og utvikling av medarbeiderne.

IMG_1297For Richard som etter kokkelinja i Førde har jobbet på anerkjente restauranter som Eik på Continental i Oslo og på Haga i Bærum hos Terje Næss, var utfordringen å komme til et sted hvor han kunne utvikle kokkekunstene i retninger som ikke er så kjente i Norge. Under militærtjenesten i Kystvakta med 70 vanlige mennesker som skulle bespises, lærte han det meste om hva Ola Nordmann ønsker seg på menyen.

 

Spennende mat – helt andre smaker

  • Hovedmålet for meg i Kambodsja er å lære å lage noe som kan bli nytt og originalt i fremtiden. Det er utrolig mye spennende mat her – og med helt andre smaker. Og ingen måltider serveres uten ris.
  • På kjøkkenet her er ellers noe av det viktigste å få medarbeiderne til å stresse ned og jobbe mer effektivt. Det er ikke alltid like lett å holde fokus når restauranten er full av mennesker som sitter og venter på maten sin. Men gjør vi de riktige forberedelser, følger rutinene og holde hodet kaldt, så kommer også resultatene.

Ektefellen i frivillig arbeid

IMG_1295Mens single Gina er alene i Kambodsja, er Richard her med sin bedre halvdel Marianne Myhre Sundal. Hun arbeider frivillig for organisasjonen Sala Bai som utdanner vanskeligstilte kvinner innen hotell- og restaurant-fagene. Av de 108 elevene er ca. 70 prosent såkalt vanskeligstilte.

-Livet her er ganske laid back, sier Gina, og understreker at det er lite fokus på klær og utseende.

-Kommer du til Kambodsja drar du på en måte tilbake i tid, sier Richard. – Det er spennende, og en kultur i ekstremt rask vekst.

– Et opphold her setter livet i perspektiv, supplerer Gina. – Du får oppleve den kjempestore forskjellen på Norge i dag og Kambodsja av i dag. Det er viktig at vi tar vare på denne kulturen.

For liksom å understreke at Norge også har en kultur å ta vare på, kan det avsløres at restaurant-menyen her på Soria Moria har flere norske retter – inkludert norsk laks – og vafler med is.

Kan anbefales! Ja, ikke bare menyen på restauranten, men også hotellet, folkene og landet. Og her i Siem Reap kan du trygt slå deg til på Soria Moria – et solid eventyrsted for nordmenn på farten i Kambodsja.

 

Kommentarer

Annonse