Annonse

Foto: Elsa Grimsmo Aktuelt

Velkommen til cruiseskip.

Du kan sitte på Aker brygge og nyte synet av store, praktfulle cruiseskip som gjester byen vår - men noen er misfornøyde

Av Skipsingeniør Kåre Rygg Johnsen,
Jar (innlegget er også gjengitt i Aftenposten 13. Juli 2015).

Svein Solhjell i Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus liker ikke besøk av Cruise skip i Oslo havn. I et innlegg i Aftenposten den 8. juli beklager han at de store skipene legger til ved Akershus festning slik at festningen ikke kan ses fra Aker brygge. «Ønsker vi virkelig å forsimple det historiske havneområdet i Oslo?» – spør han retorisk.

Påstanden er merkelig av to grunner. For det første kan vi nyte utsikten til Akershus festning fra Aker brygge mesteparten av tiden gjennom hele sommeren. I juli måned ankommer det kun 14 cruiseskip til kaia ved Akershus. Skipene ankommer om morgenen og drar om ettermiddagen. Man kan altså sitte på Aker brygge og betrakte Akershus festning hele dagen de fleste dagene i juli. Og de dagene vi har hatt besøk, er skipene dratt før kvelden kommer.

 

Den andre grunnen er Fortidsminneforeningens tilsynelatende negative forhold til skip og skipsfart. Mener de virkelig at disse skipene forsimpler havneområdet? Norge har lange og rike tradisjoner som sjøfartsnasjon og skipsbygger. Nå er riktignok verftene langs kysten vår som bygde store skip nedlagt, men mange av de skipene som besøker Oslo er bygd ved Kværner Masa Yards i Finland. Mange av skipene har også norske eiere. Norske cruiserederier som RCCL, Norwegian Cruise Line (NCL) og Fred Olsen Cruise Lines og Hurtigruten er kjent verden over. Norwegian Epic som eies av NCL ble kåret til «Best overall Cruise Ship» av leserne av Travel Weekly i USA to år på rad. Mennesker med sans for god design og arkitektur kan enten gå rundt Vippetangen og betrakte Operaen, eller bli sittende på Aker brygge og nyte synet av store, praktfulle cruiseskip som gjester byen vår. Vi bør ønske cruiseskipene velkommen.

 

Kommentarer

Annonse