Annonse

Forbruker

Verdens eldste historie?

Vi er på vei til de største Pyramidene i Egypt. Det er faktisk 118 pyramider i landet totalt. Spenningen er høy, dette er noe jeg har drømt om siden jeg gikk i barneskolen og hadde kristendomsundervisning hvor Moses, Nilen, Faraoene, Nefertiti, Pyramidene og Tut-ankh-Amon var sentrale tema. Nå er det tid for å oppleve noe av Egypts historie som er en av verdens eldste.

En stor byggeplass
På vei til Pyramidene med vår guide Andrew og sjåføren fra Hotel Sonesta ble vi overrasket over at Pyramidene lå så nærme selve bebyggelsen og ikke langt ute i en tom ørken.

Før vi kom til Pyramide–området kjørte vi forbi en stoooor byggeplass. Andrew forteller at der bygges «The Grand Egyptian Museum» som han kaller det.  Dette vil verdens største  museum, vil blant annet vise gjenstander fra faraoenes tid og legge stor vekt på undervisning og informasjon. Det blir et sted hvor besøkende trenger å tilbringe en hel dag. Jeg tror dette blir en institusjon av en type som ingen har opplevd tidligere forteller Andrew.

Verdens underverk

IMG_6172

Kheopspyramiden

I Giza finnes det i alt 9 pyramider, og de 3 største pyramidene bærer navnet etter faraoens gravplass. Pyramidene ble bygget som gravkammer med god plass for personlige eiendeler og verdier. Den største er Kheops, i midten finner vi Khefren og den minste er Mykerions.  De 6 andre er ikke navngitt men alle de gravlagte er i slekt med hverandre. Kheopspyramiden er den største og rager 146 meter opp i været. Den er 230 + 230 + 230+ 230 meter i omkrets og er det eneste av verdens 7 underverk som fortsatt er bevart.

I Faraoenes tid hadde kongene store rikdommer.  Med sterk tro på et liv etter døden var det viktig at kongen og dronningen også fikk med seg sine eiendeler inn i sitt nye liv.

Døden ble sett på som begynnelsen på et nytt liv i en annen verden. Like etter at folket kronet en ny farao (konge), begynte han å forberede sin egen død. Egypterne var sikre på at hvis faraoen fikk en flott pyramide som grav, ville han få evig liv som gud for dem.

Menneskehode og dyrekropp

DSC_0142Sfinxen ble laget for å beskytte Faraoen. Det krever sitt å vokte over de store konger som skulle være evige guder for folket.  Med kropp som en løve representerer den styrke og menneskehodet for klokskap. Den er 73,5 m lang, 6 m bred, og 20 m høy. Det er ulike teorier om hvordan Sfinxen har blitt bygd og hvem som har bygd den. De fleste mener det er Khefren, sønn av Kheops og at ansiktet er hans eget.

Fakta om pyramidene:
Hver av steinblokkene i pyramiden har en snittvekt på 2.5 tonn og det har gått med 2,3 millioner  blokker for å få opp Kheopspyramiden. Pyramidene ble laget av egyptere og beviset er ”grafitti” som kan ses inni pyramiden. Det sies at hieroglyfene som skriftspråk bare ble brukt av egyptere på den tiden………

DSC_0977

DET EGYPTISKE MUSEUM 

IMG_6259160 000 gjenstander er oppbevart og utstilt i museet som ligger down town i Kairo, på den berømte Tahrir-plassen hvor revolusjonen startet i 2011. Museet ble utsatt for tyverier og hærverk i de dagene hvor politi og militæret måtte vike for opprørte egyptere som ønsket seg demokrati og frihet.  De er fortsatt enkelte spor igjen på museet etter disse hektiske dagene.

Bruker du 4 sekunder pr. gjenstand og går i 8 timer pr. dag,  4 dager i uken i 6 uker kan du klare å komme gjennom alle 160 000 gjenstandene. Det er derfor det lønner seg å ha en guide som Andrew som har et program hvor den røde tråden hentes opp fra formiddagens opplevelser ved pyramidene og et utvalg av de viktigste gjenstandene blir presentert.

Vi ble fasinert av 5000 år gamle statuer av konger og dronninger laget av blant annet kalkstein, granitt og svart alabast, og med øyne som lyste som om de var ”levende”

DSC_0206 DSC_0211
DSC_0215 DSC_0254

Men mest imponerende var avdelingene med mumier og Tut-ankh-Amons gravskatter med mer enn 3500 gjenstander. Disse ble hentet ut i 1929 av engelske arkeologer.

Mumier

DSC_0240Selve gravleggingen var en omfattende seremoni. Mumien ble først lagt i en trekiste. Trekisten ble plassert i en sarkofag, en stor kiste av stein. Sarkofagen ble dekket til med et tungt lokk av granitt. Resten av gravkammeret fylte de med gjenstander som kongen brukte mens han levde, og som de mente var nødvendige for ham å ta med seg i livet etter døden. Det ble lagt gull, smykker og andre kostbare gjenstander i gravkammeret, men også tøy, møbler og våpen fra faraoens hjem. Etter en aller siste seremoni med velsignelser, gled tunge, store dører av granitt ned, en etter en og sperret adgangen fra tunnelen inn til gravkammeret innerst inne i pyramiden……

(Det var ikke lov til å ta bilder av mumiene)

 

LES MER OM EGYPT :
En dagstur i Luxor
22 millioner mennesker, det høres

Kommentarer

Annonse