Annonse

Direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril: Undersøkelsene de siste årene har vist en svingende tendens når det gjelder husholdningenes feriebudsjett, men dette ser ut til å ha stabilisert seg nå. Aktuelt

Virke: Vil reise mer i 2017 – feriebudsjett på 2016-nivå

Hver husstand bruker i gjennomsnitt 41.850 på feriereiser

Direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril: Undersøkelsene de siste årene har vist en svingende tendens når det gjelder husholdningenes feriebudsjett, men at dette ser ut til å ha stabilisert seg nå.

Hovedorganisasjonen Virke, som bl.a. representerer. utgående reiseliv i Norge, har lagt fram resultatene av den årlige befolkningsundersøkelsen om nordmenns reiselyst.

Virke Reise Utland og Virke Reise Norge opplyser at respondentene vil reise mer på ferie i år enn i fjor, og at dette gjelder både reiser i utlandet og i eget land. Direktør for Virke Reise Utland, Sverre McSeveny-Åril forteller at undersøkelsene de siste årene har vist en svingende tendens når det gjelder  husholdningenes feriebudsjett, men at dette ser ut til å ha stabilisert seg nå. Budsjettet på 41.850 pr husstand ligger på fjorårets nivå.
Vi bruker mer på reise enn det vi planlegger
Tidligere direktør i Virke Reise Utland, Rolf Forsdahl, som har lagt fram tilsvarende tall i mange år, forteller til Nye Reiselivsavisen at Virke for noen år siden la inn et ekstra spørsmål: Brukte du mer på ferien i år enn du hadde planlagt?  Ikke overraskende svarte et stort flertall «ja» på dette.   Forsdahl tror dette vil gjelde også for årets respondenter:  -De fleste av oss har satt opp et feriebudsjett som inkluderer kjøp av transport og overnatting, samt daglig forbruk på destinasjonen. Og de fleste av oss har oppdaget at det kommer til utgiftsposter vi ikke har tenkt på før vi har pakket ut koffertene et eller annet sted i varmere strøk. Men den største budsjettsprekken får vi når familien  er i feriemodus og far mener mor er verdt den dyre rødvinen til middagen og at mor sier at  ungene selvfølgelig bør få leie de vannscooterne tre dager og ikke bare en… og så videre.  Jeg har selv sagt at vi får spare når vi kommer hjem mange ganger, sier Forsdahl.
«Skjult» ferieforbruk
Tallene for feriebudsjettene som  Virke legger fram inkluderer  neppe de   innkjøpene  av klær, solbriller og ferierekvisitter mange av oss handler inn i ukene og månedene før ferien.  «Vi har vært oppmerksomme på at respondentene ikke inkluderer slike innkjøp i de talene de oppgir» sier Forsdahl.  Når vi startet undersøkelsene, fant vi ut at å spørre om «forbruk på ferie» var en naturlig avgrensning mot denne type forbruk.  Ellers ville vi fått inn tall som var alt for tilfeldige og villedende» sier Forsdahl, som likevel peker på at det reelle forbruket som relaterer seg til feriesesongen ligger en del høyere enn det rene «feriebudsjettet» for de aller fleste.
Samvær viktigst
Undersøkelsen Virke  la fram i går, bekrefter igjen at samvær med familie og venner er det viktigste under ferien.  Men, som tidligere, skal samværet inkludere rekreasjon og aktiviteter. Naturopplevelser inkludert fotturer står øverst på aktivitetslisten.  » Sol og strand» er også  i år et meget populært ferieformål.  «Jeg er ikke overrasket over at det er såpass konsistens i ferieformålenes rangering fra år til annet» sier Forsdahl. «I løpet av  mine 25 år som reisebransjeleder  har jeg sett at trender og behov er en seigtflytende masse som ikke lett lar seg påvirke av mer eller mindre tilfeldige påvirkninger. Selvsagt er det årvisse variasjoner når det gjelder destinasjonsvalg etc, som gjerne influeres av nyhetsbildet, valutakurser og markedsframstøt fra bransjens egne utøvere.  Men kreftene som skaper denne trangen til å forlate hverdagen ligger godt beskyttet i folkesjela» mener den tidligere bransjedirektøren.
Utlandet lokker – men det gjør Norge også
Over 60% av respondentene i Virkes  ferieundersøkelse svarer at de vil reise utenlands i sommerferien.  Men det betyr ikke at de også vil feriere i Norge: Det er bare ca 30% som oppgir at de vil være hjemme i sommerferien. Det  betyr at de aller fleste som reiser utenlands, også vil bruke feriedager i Norge et annet sted enn hjemme. Denne utviklingen har også vært tydelig det siste tiåret i følge Forsdahl. I tidligere tider var et «enten – eller» når det gjaldt ferie ute / hjemme. Nå er det «både – og».  Festivaler og kulturarrangementer både i Norge og i utlandet har fått økt popularitet som ferieformål.  Rundt 20% av Virkes respondenter oppgir at de vil bruke feriedager til slike formål.  De nasjonale reiselivsaktørene i Norge kan se tilbake på et meget godt 2016. De fleste venter ytterligere omsetningsøkning i 2017, både fra norske og utenlandske gjester, i følge Virkes direktør for Reise Norge, Line Endresen Normann.
Hellas og Mallorca kan bli «utsolgt»
De store charterarrangørene melder om en god oppsving i forhåndssalget av sommerferiereiser.  Apollo melder f.eks om en økning i salget på 15% i forhold til på samme tid i  2016.  I år ser det ut til at Hellas blir vinneren – Apollo mener at hele 43% av nordmenns charterreiser i sommer vil gå til de greske øyene.   Man estimerer verdien av de pakkereisene nordmenn vil kjøpe i 2017 til over  8 milliarder.  10% av dette blir solgt i januar i år. Tyrkia, som inntil 2016 har gitt Hellas en tøff konkurrent om nordmenns feriebudsjett, er nærmest ute av chartermenyen i år.   Det gjelder ikke bare for nordmenn: Operatørene ellers i Europa har i stor grad trukket seg ut av landet som følge av den spesielle situasjonen terrorangrep og politisk uro har skapt.  Dette fører til et massivt press på de andre destinasjonene rundt Middelhavet, og reiselivsveteran Rolf Forsdahl mener dette betyr at mange populære destinasjoner vil bli utsolgt før sesongen starter. -Det store presset kommer når Europa begynner sin fellesferie i slutten av juli/begynnelsen av august, så om man kan reise i tiden mellom St. Hans og siste uke i juli, er nok tilgangen bedre enn om man må ta senere ferie. Uansett bør de som har bestemt seg for en sydenferie til sommeren ikke vente for lenge med å bestille den, oppfordrer Forsdahl.

 

Kommentarer

Annonse