Magnus Øren
Nye Reiselivsavisen
31 May
31May

Kappadokia i Tyrkia er et sted for deg som vil utforske og oppleve noe helt spesielt. Dra til en av områdets mange byer, og bo i ett med naturen, besøk flere av de verneverdige områdene, opplev naturen fra både land og luft og ikke minst ha en bærekraftig ferie hvor enten du er alene, med venner, eller med familie kan oppleve Tyrkia fra et annet perspektiv enn bare sol og strand. 

Steinformasjon i Monks Valley i Kappadokia, Tyrkia

Steinformasjonene i Paşabağları (Monks Valley) er en av mange formasjoner i Kappadokia (foto: F: Magnus Øren, ©Nye Reiselivsavisen).  

Naturen i Kappadokia er av det mer særegne. For 60 millioner år siden ble fjellandskapet Kappadokia dannet av lava og aske fra vulkansk aktivitet. Steinen ble så formet av vind og regn, og resultatet ser man tydelig i dag i unike steinformasjoner. Steinene i disse formasjonene kalles ofte “Fairy Chimneys” eller fe-skorsteiner på norsk, men fe-hus er muligens et bedre ord. Uansett, disse steinformasjonene, som kan bli opp mot 40 meter høye består av et hode, en nakke og en kropp. Denne strukturen gjør at steinene ser ut som sopper, kjegler og ja, til og med munker noen steder som i for eksempel Monks Valley. Andre steder, som i Love Valley, er formen av en litt mer fallisk natur. Den romantiske naturen til landskapet er grunnen til at Love Valley har fått navnet sitt.

Luftballonger over en dal i Kappadokia, Tyrkia

Luftballonger over eventyrlig landskap er en av Kappadokias kjennetegn. Vindforholdene må være rolige, så turen finner sted tidlig på morgenen (foto: ©GoTürkiye / TGA).  

Tour de Kappadokia

Skal man oppleve de forskjellige dalene i Kappadokia, kan man fint gjøre det ved å gå. Det gjorde vi på presseturen nylig, men det er også noe spesielt med å oppleve områdene fra andre retninger. Det man gjerne forbinder Kappadokia med, er luftballonger over landskapet. For de som har hørt, lest eller sett bilder fra Kappadokia, er dette noe som ofte blir trukket frem.

I morgentimene, når vindforholdene ofte er rolige, kan man dra til et av luftballongstedene og bli med på en tur opp. Det er noe eget med å oppleve naturen fra et høyere punkt, men dessverre så fikk jeg ikke opplevd luftballongene. Turen ble avlyst på grunn av værforholdene. Noe som sjeldent skjer, men uansett, for de som ikke redd for høyder, og samtidig liker litt spenning, er luftballongtur midt i blinken. I tillegg, er du en mer erfaren luftfarer kan du oppleve landskapet ved paragliding også, men dette er nok en opplevelse for de som har erfaring med dette.

På sykkeltur i Kappadokia, Tyrkia

Sykkeltur i Kappadokia er en av de mest populære måtene å oppleve Kappadokia (foto: ©GoTürkiye / TGA). 

En annen måte å oppleve den fantastiske naturen på er å dra på sykkeltur. Det er en av de vanligste måtene å oppleve Kappadokia på. Du kan ta en av de populære stiene, og bli med på en guidet tur, og besøke flere kjente byer og områder som for eksempel Göreme og Monks Valley.

Lev den Kappadokiske livsstilen

Grotter er noe av det som gjør Kappadokia så spesielt. Historien bak grottene strekker seg langt tilbake i tid. Det startet for flere tusen år siden da de første grottene ble hugget ut i myk stein. Kappadokia var en del av Silkeveien, og derfor av stor interesse for erobrere. Dette førte til at lokalbefolkningen måtte søke tilflukt, og grottene ble brukt som tilfluktsrom fra angrep på området.

Som et av de første kristne områdene i verden, ble Kappadokia et fristed for de forfulgte kristne, der det ble bygget store nettverk av grotter både over og under bakken. Etter som årene har gått siden den gang, har grottelivsstilen blitt en del av Kappadokias DNA. Det er ikke så mange år siden folk flyttet ut av grottene og inn i vanlige bygg, men grottene er fortsatt en del av Kappadokias landskap, og de brukes ofte til oppbevaring av råvarer fra landbruk også. 

Hotellrom på Yunak Evleri i Ügrüp i Kappadokia, Tyrkia

Hotellrommet var bygget inn i en grotte, og det var svalt, hadde god luftkvalitet, og sengen var veldig god! (foto: F: Magnus Øren, ©Nye Reiselivsavisen). 

Skal du finne et hotell, er det anbefalt å bo på et av grottehotellene i området. Atmosfæren med å bo i en grotte er uten sidestykke! Jeg bodde på et ganske stort rom med god seng og moderne bad, og fordi jeg hadde bare vindu over døren og på badet, så var rommet veldig mørkt. Det er noe romantisk over det. Du tenker kanskje at luftkvaliteten blir dårligere i en grotte, og hva med air condition? Mangelen på air condition var ikke savnet, da temperaturen og luften var behagelig. Vil du ikke bo i grotte kan du naturligvis få et vanlig rom, men det er noe med å bo i ett med naturen, og det vil jeg virkelig anbefale.

Bærekraft – som å være i en annen verden

Kappadokia er virkelig et sted som går i ett med naturen. En naturopplevelse som er fantastisk, men også unik. Det var som jeg hadde forlatt jorden og dratt til en annen verden, men det er likevel bare et par flyreiser unna. For den som er miljøbevisst er Kappadokia et utmerket reisemål, ikke bare fordi hele området fokuserer på å holde naturen intakt, men også fordi Tyrkia ønsker å være et foregangsland på bærekraftig turisme, og satser enormt på bærekraft innen natur og kultur. I samarbeid med Global Sustainable Tourism Council (GSTC) har Tyrkia utviklet Türkiye Sustainable Tourist Program (TSTP). I dette programmet belønnes anlegg som er bærekraftige innen styre og ledelse, sosio-økonomiske forhold, kultur, og miljø.

Bærekraftig turisme godkjent logo

Se etter denne logoen når du booker hotell for å finne sertifiserte anlegg (foto: GoTürkiye).  

Anlegg kan sertifiseres gjennom tre stadier, og sertifiseringen er blant de første i sitt slag i verden. For den miljøbevisste kan det være lurt å se etter GTSC logoen når man booker hotell. Grottehotellet jeg bodde på er sertifisert, og heter Yunak Evleri. For å finne mer informasjon om sertifiserte anlegg kan du gå inn på listen over bærekraftig turisme-anlegg på GoTürkiye.com.

Kappadokia byr på mye natur, og jeg hadde en oppriktig talt fabelaktig opplevelse, men Kappadokia har så mye mer å by på. Kunst, kulturarv, historie, og mat og drikke er noen av de andre aspektene som gjør Kappadokia til et ypperlig reisemål. I de senere artiklene vil jeg ta en nærmere titt på de andre aspektene. Fra UNESCO verdensarvsteder med kirker i grotter til besøk på økologisk gård og verdenskjent keramikk.  

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.