GoTurkiye.com
22 Apr
22Apr

(Pressemelding) Tyrkia har ikke mindre enn 21 steder på UNESCOs verdensarvliste - og ytterligere 79 steder som venter på å bli inkludert. Her kan du for eksempel oppleve en av romertidens mektigste byer i Aizanoi, se historiske gravsteder ved havnebyen Kaunos og utforske en 4000 år gammel by i en gitterstruktur designet av «den europeiske byplanleggingens far».

Aizanoi: en av de mektigste byene i romertiden

Tempelruiner i oldtidsbyen Aizanoi, Tyrkia

Aizanoi var en velstående by i romertiden, og nå er den en kandidat til å bli et av UNESCOs verdensarvsteder (fotokilde: Turkish Culture and Information Office/related.dk)

Den forhistoriske byen Aizanoi er en kandidat til å bli et av UNESCOs verdensarvsteder. Den ligger i det vestlige Tyrkia nær byen Kütahya, som er kjent for sitt porselen. Aizanoi var hovedstaden til Aizanitis-folket og vokste til å bli en av de mest velstående og viktige byene i romertiden, takket være dyrking av korn samt produksjon av vin og ull. I tillegg er Aizanoi også hjemmet til verdens første børs, Macellum, og Anatolias best bevarte Zeuz-tempel. I Kütahya er det også utallige utendørstempler og offerplasser viet til gudinnen Cybele, som regnes som gudenes mor. I tillegg kan du oppleve graver hugget inn i steinene

Priene: en by bygget i en gitterstruktur

Amfiteater i Priene, Tyrkia

Priene har blitt styrt av både Selevkideriket og Pergamon (fotokilde: Turkish Culture and Information Office/related.dk)

Med røtter tilbake fra 2000 fvt. ligger den gamle byen Priene i nærheten av byen Güllübahçe bare 16 kilometer fra Egeerhavet. Priene er bygget i et gitterlignende struktur utviklet av arkitekten Hippodamus og regnes som et av de fineste eksemplene på gammel byplanlegging. Byen har over tid blitt styrt av både Selevkideriket og Pergamon, og etter Pergamon-kongen Attalus IIs død ble byen annektert av Roma. Etter den østromerske tiden ble byen forlatt. Etter besøket kan du med fordel reise videre til Kuşadası, hvor havets milde temperaturer gjør det mulig å bade hele året.

Kaunos: ruiner og klippegraver

Klippegravene i havnebyen Kaunos, Tyrkia

Kaunos er kjent for noen av Tyrkias mest fascinerende ruiner, de så kalte klippegravene (fotokilde: Turkish Culture and Information Office/related.dk)

I havnebyen Kaunos kan du oppleve noen av Tyrkias mest fascinerende ruiner, de såkalte klippegravene. Bare en ti-minutters båttur fra havnebyen er det også mulig å besøke byen Stratonikeia. Her kan du også oppleve forhistoriske oldtidsskatter og klippegraver som ble opprettet på 400-tallet fvt. og brukt under romertiden. Ta også en av turbåtene til Íztuzu-stranden, hvor du kan observere havskilpadder av arten Carette caretta. Men under inkubasjon og avl har folk ikke lov til å besøke stranden

Kibyra: byen med den gamle fontenen  

Kibyra-fontenen i Kibyra, Tyrkia

Etter en omfattende oppussing renner det vann i den 2000 år gamle fontenen i Kibyra (fotokilde: Turkish Culture and Information Office/related.dk)

Kibyra regnes for å være en av Burdur-regionens viktigste antikke byer, sammen med Sagalassos. Her kan du oppleve den eldgamle scenen, som med sine symmetriske strukturer gir et innblikk i datidens arkitektur. Og etter en omfattende oppussing renner det igjen vann i den vakre 2000 år gamle fontenen i Kibyra. Du bør også stikke innom byens tidligere stadion, Odeon, som har en kapasitet på rundt 10 000 mennesker. Her ble det arrangert gladiatorkamper. Du kan også oppleve den spesielle «Medusa-mosaikken», hvor tusenvis av små steiner i naturens farger former ansiktet til Medusa. Opplev også den 5000 år gamle byen Sagalassos med den glitrende Antonine-fontenen som skaper en voll rundt tempelet. Saldasjøen og dens hvite sandstrand er også verdt et besøk.

Oppdag Tyrkias fem Hypostyle-moskeer

Inne i Beyşehir Eşrefoğlu-moskeen i Konya, Tyrkia

Beyşehir Eşrefoğlu-moskeen i Konya (fotokilde: Turkish Culture and Information Office/related.dk)

Ordet hypostil henviser til den uvanlige strukturen som de fem moskeene er bygget på. Her består den ytre delen av bygningen av mur, mens det indre av moskeen består av en rekke tresøyler som bærer det flate tretaket og taket. De fem moskeene ble bygget i det som var Anatolia mellom slutten av 1200-tallet og frem til midten av 1300-tallet, da de første bygningene ble reist av tyrkerne. De fem hypostilmoskeene ble lagt til UNESCOs verdensarvliste i 2023 og gir besøkende et unikt innblikk i datidens historie, sivilisasjoner og arkitektoniske funn.  

De fem moskeene er:
Konya: Beyşehir Eşrefoğlu-moskeen
Afyonkarahisar: Ulu-moskeen
Eskişehir: Sivrihisar Ulu-moskeen
Ankara: Ahi Şerafeddin-moskeen
Kastamonu: Kasaba Village Mahmut Bey-moskeen

Les om Tyrkia på https://goturkiye.com/

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.