GoTürkiye
11 Mar
11Mar

(Pressemelding) Izmir ligger ved Egeerhavet og er blitt kåret til en av de beste byene å besøke i 2024 av den anerkjente reiseguiden Lonely Planet. Det er blant annet den vakre kystbeliggenheten som ifølge Lonely Planet gjør at Izmir skiller seg ut litt ekstra som reisemål. Izmir er en sofistikert og sjarmerende urban by med spennende kulturarv, vakre strender og unik matkultur.

Her er fem høydepunkter som besøkende ikke bør gå glipp av i den sjarmerende kystbyen

Kystsjarm med urban puls

Ifølge Lonely Planet er det Izmirs vakre kystbeliggenhet som gjør at byen skiller seg litt ekstra ut. Og til tross for at den er Tyrkias tredje største by, finnes det en uoppdaget sjarm her. Izmir er en urban og sofistikert by, men med en egen kystro. Her er det nesten to kilometer med uberørt kystlinje med pittoreske landsbyer og strender innen rekkevidde.  

Noen av de største severdighetene i byen ligger rundt Konak-plassen, som Konak Clock Tower (Saat kulesi), Yali-moskeen, operahuset og Museum of Modern Art.
Lonely Planet trekker også frem den historiske Kemeralti Bazar som en av grunnene til å besøke byen. 

Hvis du liker å handle, bør du i alle fall ta turen innom. Markedet er som en labyrint av små trange passasjer med tusenvis av små butikker, moskeer, synagoger, kafeer og rimelige spisesteder. En stor del av basaren er utendørs, noe som gir rikelig med muligheter for pauser, med en god tyrkisk kaffe eller et lett måltid.

Vingårder og lokale smaker

Byen Urla, som ligger i Izmir-regionen, er kjent for sine vakre vingårder og tyrkiske viner. Her kan besøkende nyte deilige måltider og vinsmaking på lokale gårdsrestauranter. Alaçatı, på Çeşme-halvøya, er en annen by rett ved vannet, og den er kjent for sine sjømatretter. Du bør heller ikke gå glipp av en tur til Şirince. Byen ligger i en grønn skråning med utsikt over fjellene i Selçuk og er kjent for sine gode fruktviner.


At Izmir har et fantastisk utvalg av mat og drikke, er også blitt påpekt av matkritikere i den anerkjente MICHELIN-guiden. I 2024 er Izmir for første gang inkludert i den ettertraktede restaurantguiden, med til sammen 15 anbefalte restauranter. 3 av dem er blitt tildelt en stjerne, og 6 av dem en Bib Gourmand, en pris som garanterer god mat til rimelige priser.

Gamle kulturskatter og UNESCOs verdensarvliste 

Izmir er et populært reisemål for alle som er interessert i kultur og historie. Ønsker du å bli kjent med en av regionens kulturskatter, kan du for eksempel besøke verdensarvbyen Bergama eller Selçuk. I Bergama kan du oppleve det nest største biblioteket fra antikken. I Selçuk kan du besøke ruinene av Artemis-tempelet, et av antikkens sju underverker. Vi kan også anbefale den gamle ruinbyen Efesos, Johannesbasilikaen og Jomfru Marias hus.

Kreativ kunst

Izmirs pulserende kunstscene og kulturelle begivenheter gir ytterligere krydder til byens kreative stemning. Her finner du både gallerier og museer for tradisjonell kunst og samtidskunst, blant annet med nyåpnede Izmir Culture and Arts Factory. 

Lonely Planet fremhever også den årlige internasjonale İzmir-festivalen, som finner sted i juni og juli, som et av høydepunktene. Der arrangeres det forskjellige konserter og danseforestillinger på kjente steder rundt om i byen, som i den antikke greske byen Smyrna Agora.

Utforsk Middelhavskysten på to hjul

Izmirs vestkyst er omkranset av flere pittoreske landsbyer, alle perfekte for å utforske på to hjul. Izmir er så langt den eneste regionen i Tyrkia som er inkludert i langdistanseruten EuroVelo 8 - Middelhavsruten. Ruten langs kysten av Izmir er 500 km lang og forbinder Izmir-provinsen i Tyrkia med Andalusia, den franske rivieraen, Adriaterhavskysten og Balkanhalvøya. Den totale avstanden er 7500 km.

Izmir-regionens sykkelruter og sykkelvennlige, sertifiserte hoteller gjør det til et ideelt reisemål for reisende som ønsker å utforske området på to hjul. Her kan du stikke innom fredelige strender med pittoreske havnebyer og verdensarvopplevelser i eldgamle byer som Pergamon og Efesos.

Praktisk informasjon

SunExpress flyr direkte fra Oslo til Izmir. Turkish Airlines flyr fra Oslo til Izmir via Istanbul.

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.