GoTürkiye
04 Jul
04Jul

(Pressemelding) Et nytt prosjekt i regi av FNs Utviklingsprogram skal gjøre Birgi i det vestlige Tyrkia til et mer bærekraftig reisemål. Prosjektet vil blant annet innføre tiltak for fornybar energi, se på hvilke risikofaktorer som påvirker destinasjonen akkurat nå - og nå som kan komme til å gjøre det i fremtiden - og foreslå en rekke tilpasningstiltak.

Landsbyen Birgi i Izmir, Tyrkia

Birgi har en 5000 år gammel historie (foto: GoTurkiye.com).

Den historiske landsbyen Birgi, i den tyrkiske provinsen İzmir, skal delta i prosjektet SENTRUM (Center for Tourism Practices Based on Sustainable Energy) - og som følge av dette bli et mer bærekraftig reisemål.    

Birgi er kjent for sin frodige natur, sitt delikate kjøkken, og sin mer enn 5000 år gamle historie. Byen fikk i 2021 tildelt prisen "Best Rural Tourism Destination" av UNWTO.    

Prosjektet utføres i samarbeid med bl.a. FNs Utviklingsprogram (UNDP), Tyrkias departement for turisme og kultur og Tyrkias turistråd.   

Hovedformålet med SENTRUM-prosjektet er å beskytte reisemålenes kulturelle verdier og natur, og bidra til bærekraftig samfunnsbasert turisme med energieffektivitet og bruk av fornybar energi. Prosjektet har også som mål å oppfylle internasjonale bærekraftige reisemålskriterier på stedene hvor prosjektet gjennomføres.   

I prosjektperioden vil Birgi gjennomføre flere delprosjekter ledet av SENTRUM, hvor kapasitetsutviklingsstudier, bruk av fornybar energi, og bærekraftige turismestrategiundersøkelser vil bli gjennomført.    

Mer konkret kommer prosjektet til å resultere i en reisemålsutvikling i overensstemmelse med GSTCs destinasjonskriterier (Global Sustainable Tourism Council).    

Det vil bli gjennomført en klimarisikovurdering for å identifisere hvilke risikofaktorer som påvirker reisemålet akkurat nå og i tiden fremover, og det vil bli fremlagt flere tilpasningstiltak. I tillegg vil det bli gjennomført en analyse for å kartlegge hvor mange besøkende reisemålet har kapasitet til å håndtere, uten å legge for mye press på den sosiale, naturlige og kulturelle arven, samt utviklet en merkevare- og markedsføringsstrategi for byen.    

I denne forbindelse vil det bli utviklet handlingsplaner og gjennomført utviklingsaktiviteter i emner som likestilling, sysselsettingsmuligheter for kvinner og ungdom, og praksismuligheter for de som utdanner seg innen turisme. For å redusere det miljømessige fotavtrykket vil det også bli opprettet vandre- og sykkelruter, fremmet miljøvennlig transport og gjennomført energianalyser på overnattingssteder og i offentlige bygninger.   

Herskapshus i Birgi i Izmir, Tyrkia

Byen fikk i 2021 tildelt prisen "Best Rural Tourism Destination" av UNWTO (foto: GoTurkiye.com).

Kommentarer
* E-posten vil ikke bli publisert på hjemmesiden.